Pintér szerint kevesebben haltak meg az új traffipaxoknak köszönhetően

Fotó: MTI/MTVA / Honéczy Barnabás

-

Mióta szolgálatba állították a szupertraffipaxokként ismertté vált új sebességmérő berendezéseket, kevesebben haltak meg, vagy szenvedtek súlyos sérülést az utakon - írta Pintér Sándor belügyminiszter írásbeli válaszára hivatkozva pénteken a Magyar Nemzet.


A tárcavezetőt Mirkóczki Ádám, a Jobbik politikusa faggatta arról, hány gyorshajtót sikerült megfogni a Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontokkal (KKEP), és milyen bevételre tett szert a rendőrség a bírságolásból. Pintér Sándor válaszában leszögezte: a készülékeket elsősorban nem anyagi megfontolásokból, hanem a közlekedésbiztonság javítása érdekében helyezték üzembe.


A miniszter adatai alapján 2014. március és április 26. között 24 ezret meghaladó, míg 2015 ugyanezen időszakában valamivel kevesebb, mint 21 500 alkalommal szabott ki bírságot a rendőrség sebességtúllépés miatt. A vizsgált egy hónap alatt tavaly 42 halálos, 384 súlyos és 864 könnyű sérüléssel járó, míg az idén 36 halálos, 367 súlyos és 904 könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt.