Pintér Sándor pilotka sapkát adna a közteresekre

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A Belügyminisztérium honlapján megjelent rendelettervezet új sapkával egészítené ki a közterület-felügyelők nyári egyenruháját.


A rendészeti feladatokat ellátó személyek egyenruháját előíró BM-rendelet eddig csak a baseball-sapkát vagy a félrecsapott barett sapkát engedélyezte a köztereseknek. A kormany.hu-n Pintér Sándor aláírásával megjelent rendelettervezet ezentúl a pilotka sapka viselését is megengedné. Az indoklás szerint "így az egyébként decentralizáltan működő közterület felügyeleti szervek, szervezetek számára kellően biztosítva lenne a számukra is elfogadható minőségű, formájú ruházati elemek rendszeresítése".Bár a pilotkáról a legtöbb embernek a szovjet Vörös Hadsereg nyári viselete jut az eszébe, ezt a sapkát először a skót felföldi katonák viselték a XVIII. században. Ezután terjedtek el különböző változatai az I. világháborúban az amerikai hadtengerészetnél és gyalogságnál, a szovjet Vörös Hadseregben, sőt a német Wehrmachtnál és a Waffen-SS-nél is.

A pilotkát vagy ködvágót ma is sok ország hadseregében viselik, de sok helyen ilyet hordanak a rendőrök, sőt a légiutas-kísérők is.