Pintér Sándor leleplezte a kézzel festett rendőrtérkép titkát

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Írásbeli kérdésben érdeklődött Szávay István jobbikos képviselő, hogy miért néznek ki bénán a police.hu térképei. A belügyminiszter erre olyat válaszolt, amire nem is gondoltak volna.


„Miért nincs a rendőrségnek egy normális térképszerkesztő programja meg egy valamire való informatikusa?” – ezzel a kérdéssel fordult Szávay István a belügyminiszterhez. A képviselő azt érezte égőnek, hogy a police.hu-n a különböző útlezárásokról és parkolási tilalmakról kézzel berajzolgatottnak ható térképekkel tájékoztatja az istenadta népet a rendőrség. Kérdésének nyomatékosítására egy kinyomtatott térképrészletet is felhasznált, amelynek a parlament honlapjára feltöltött szkennelt verziója tökéletesen értékelhetetlen. A vicc kedvéért megmutatjuk.A kérdésre Pintér Sándor válaszolt, és értelmezte is azt. Ebből azt nem tudjuk meg, hogy a police.hu-n megjelenő térképeken a Windowszal érkező Paint programmal színezik-e be a lezárt utcákat, ahogy azt Szávay feltételezte. Az viszont szerepel a válaszban, hogy


a honlapon az Interneten fellelhető, a lakosság által is jól ismert https://maps.google.hu weboldal térképei kerülnek felhasználásra, amelynek szerkesztését nem a Rendőrség végzi.

A kérdés velejére, azaz arra, hogy miért van bénán, esetenként kézzel rárajzolva a térképre, nem felel Pintér. Válasza azonban felvet egy újabb kérdést, jogszerűen használja-e a rendőrség a Google Térképről kivágott és módosított képeket.A Google sajtócsapata a Térkép szolgáltatás általános felhasználási feltételeit küldte át gyors kérdésünkre válaszul.

Ezen az oldalon gyakorlatilag nincs olyan használati mód, amelyet a rendőrség követ. A szöveget a legjobb indulattal értelmezve is módosítatlanul, a forrást feltüntetve kellene megosztani a térképrészleteket. Vagyis nem lehetne semmit ráfesteni.


Van, amikor különösen rosszul sikerül a rajz


Nem is kötelező a térkép

A belügyminiszter válaszának végén az is szerepel, hogy „a biztosítások megszervezésekor jogszabály nem írja elő a térkép készítését és megjelenítését”. Azaz, elég lenne szövegesen közölni, hogy mit és meddig zárnak le.

Pintér nem válaszolt arra sem, hogy a rendőrség tervezi-e térinformatikai szoftverek beszerzését – illetve alkalmaz-e térinformatikust egyáltalán –, sem pedig arra, hogy a jövőben is románul szerepel-e a Duna neve a Google Térképből kivágott részekben.


Kézzel festett, mint a Kindertojás-figura


A Magyarország legcsúnyább térképe díjat azonban akkor sem tudja megnyerni a rendőrség, ha megfeszül. A megyei matricák közti eligazodást segítő térképek még csúnyábbak voltak. Már azonban nagyrészt lecserélték azokat térinformatikusok által gyártott verziókra.