Pintér: Magyarországon minden törvényszegő érezze fenyegetve magát

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavató ünnepségén tartott beszédében Pintér Sándor belügyminiszter kifejtette, hogy „ebben a forrongó világban” felértékelődik a rend és a társadalmi béke, és megemlítette a migránsokat is.


A budai Várban azt is elmondta, hogy Magyarország teljesíti nemzetközi kötelezettségeit és gondoskodik a menekültekről, sok gazdasági menekült azonban kihasználja a kaotikus helyzetet, és törvénytelenül próbál az Unióba jutni. Kiemelte, hogy éppen ezért nagy szükség van a rendvédelmi szervek képzettségére, szolgálatkészségére. A hivatásos állománynak egyszerre kell garantálnia az ország biztonságát és minden itt élő jogát - mondta, hozzátéve, a július 1-jétől hatályba lépő törvényváltozások erkölcsileg és anyagilag is növelik a rendvédelmi dolgozók elismerését.


Beszélt az új jogszabályban megfogalmazott életpályamodellről, amely folyamatos előmenetelt garantál, az illetményrendszer reformja pedig 2019-ig átlagosan 50 százalékos bérnövekedést biztosít a hivatásos állománynak - fejtette ki a belügyminiszter.Megismételte a kormány 2010-ben megfogalmazott célját, miszerint Magyarország Európa legbiztonságosabb országa kell, hogy legyen, ahol ugyanakkor minden törvényszegőnek fenyegetve kell éreznie magát. Csak a rend keretein belül fejlődhet az ország gyorsan, és zárkózhat fel az EU vezető országaihoz - jelentette ki a tárcavezető.Az ünnepségen 150 végzős hallgató a Szent Korona másolata, a történelmi zászlók és a tábornoki kar előtt tett esküt. Az idei az első olyan tisztavatás, ahol a résztvevők már az NKE rendészeti tudományi karán kezdték meg tanulmányaikat, továbbá most elsőként szereztek oklevelet azok a szakemberek, akik a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban dolgozhatnak majd.