Pintér Bélának marad a szakmai vállveregetés

Fotó: VS.hu/Balkányi László / VS.hu/Balkányi László

-

HÁTTÉR

A rendező megkapta az Artisjus Irodalmi Nagydíját, amivel 2013-ig 3 millió forint járt. Tavaly óta csak eszmei elismerés.


A szerzői egyesület díját Pintér Béla a Drámák gyűjteményes kötetért kapta meg, az elismerést április 23-án veheti át. Artisjus Irodalmi Díjat kapott még Tompa Andrea a Fejtől s lábtól (próza), Takács Zsuzsa a Tiltott nyelv (líra) című munkáiért és Havasréti József a Szerb Antalról szóló monográfiájáért.

Pintér Béla, elsősorban rendezőként ismert, de működik még zenészként, drámaíróként, színészként, saját társulatot vezet.  Közéletről és egyébről nemrég beszélgettünk vele.

2006 óta összesen 43 költő és író kapott díjat az Artisjus szerzői egyesülettől.


Pintér Béla


Miért nem jár már pénz a díj mellé?

A szerzői jogi törvényt 2012-ben módosították, a jogdíjakból befolyó pénz a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) kerül, így 2013 óta nincs lehetőség pénzt is osztani az elismerés mellé. Azelőtt a nagydíj melletti kisebb díjakért egy éven keresztül havi százezer, vagyis összesen 1,2 millió forintos ösztöndíj járt.

Kik voltak korábban Irodalmi Nagydíjasok?

Tavaly Szvoren Edina, Szőnyei Tamás és Szálinger Balázs nyert kis, Kántor Péter pedig nagydíjat az Artisjustól. Akkor fordult elő tehát először, hogy az elismerés nem járt anyagi támogatással. Az Irodalmi Nagydíjat az első évben Ferencz Győző, 2007-ben Gergely Ágnes, 2008-ban Oravecz Imre, 2009-ben Tandori Dezső, 2010-ben Balla Zsófia, 2011-ben Bodor Ádám, 2012-ben pedig Spiró György kapta meg.