Pintér: A szerb határon 100 százalékos a regisztráció, a horváton nem

-

A belügyminiszter szerint Nyugat-Európából több mint 30 ezer menekültet akarnak visszaküldeni a dublini egyezmény értelmében, hiszen akiket itt regisztráltak, azok a későbbiekben visszaküldhetők Magyarországra. A horvát határon át érkezők nem lesznek köztük, mert – mint most feketén-fehéren kiderült –, őket egyáltalán nem regisztrálják a magyar hatóságok.


Pintér Sándort az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága hallgatta meg a részleges határzár elrendelésének okairól. A belügyminiszter azt mondta, hogy a magyar-szerb határszakaszon azért volt szükség a részleges határzár elrendelésére, mert "a szabadság forgott kockán". Közölte, hogy Magyarországra az idén 287 383 ember lépte át eddig illegálisan a határt, többségük a magyar-szerb szakaszon, de a védelem kialakítása után a magyar–horvát határon.

Mint mondta, az érkezők regisztrációja továbbra is 100 százalékos a szerb határon, de a horvát szakaszon nem, mert aki onnan jön, egyértelműen uniós országból jött, ezért feltételezik, hogy már megtörtént a regisztráció. A Népszabadság tudósítása szerint Pintér Sándor szavaiból kiderült, hogy így mintegy 84 ezer a horvátoktól érkező menekült regisztrációja maradt el.

Beszélt arról is, hogy azok, akik itt beadták a menekültkérelmüket, jelentős részben nem együttműködőek, és az eljárás megkezdését követően elhagyják az országot, viszont nem lehet zárva tartani a menekülttáborokat.

Mint mondta, nem lehet teljes határzárról beszélni, hiszen nem az összes átkelőhelyet zárták le a magyar-szerb szakaszon, hanem csak hármat. Megjegyezte: a migránsok nem a kijelölt határátkelőkön át jöttek, nem a törvények betartásával érkeztek, hanem törvénytelen utat kerestek, és továbbra is igyekeznek törvénytelenül jönni.