Szívritmussal fogja azonosítani az ügyfeleket egy brit bank

Fotó: Europress/AFP/Damien Meyer / Europress/AFP/Damien Meyer

-

Szívverésük egyedi ritmusa alapján azonosítaná ügyfeleit a brit Halifax bank. Az EKG-s azonosítás biztonságosabb a hasonló biometrikus azonosítóknál: mindenképpen élő személy, magának a jogosultnak a jelenléte szükséges hozzá.


A pénzintézet egyelőre kísérleti jelleggel teszteli az új biometrikus technológiát, amely túlléphet az eddig megszokott azonosítási eljárásokon – számolt be a The Daily Telegraph. Ha sikeresnek találják a kísérletet, a bank ügyfelei a jövőben olyan, a kanadai Bionym vállalat által fejlesztett vékony karkötőket viselhetnek, amelyek képesek az emberek egyedi szívritmusának mérésére és annak alapján történő azonosításukra.

A vállalat szerint a „szívaláírás” rendkívül biztonságos azonosító eljárást tesz lehetővé, így ezen a téren megelőzhet más biometrikus megoldásokat is, mint például az arcfelismerő technológiákat vagy a retinaszkennereket. Nem hamisítható, szemben például az ujjlenyomattal vagy az írisszel.

Akárcsak a használatban lévő érintőkártyák, a karperec a pénzfelvételkor és fizetéskor a pénztárgépekkel, illetve a készpénz-automatákkal fog tudni kommunikálni. Használatkor a viselő ujjával megérinti a karperec felszínén található kisméretű acéllemezt, aminek hatására áram halad végig az eszközön a csuklóig, így ellenőrizve a felhasználó egyedi szívritmusából álló aláírását. A mért szívritmust ezután az eszköz összehasonlítja az adatbázisban tárolt korábbi értékkel.

A Halifax banknak a kísérletben részt vevő felhasználói jelenleg a technológia segítségével okostelefonjukon keresztül léphetnek be bankszámláikra, mindenféle további kód vagy egyéb biztonsági adat megadása nélkül.