Pillanatokon belül itt lesz a szomszédban Ferenc pápa

Fotó: MTI / Angelo Carconi

-

Egész nap Szarajevóban lesz a katolikus egyházfő.


Megteltek a szarajevói hotelek, a boszniai fővárosba Európa számos országából érkeztek vendégek és zarándokok, hogy részt vegyenek Ferenc pápa egynapos látogatásának programján.

Szarajevó sétálóutcája, a Ferhadija már péntek délután is angol, német, spanyol, szerb, horvát, bosnyák és magyar hangoktól volt zajos, a Szarajevóba érkezők egyik első útja ugyanis általában a cukrászdáiról és kávézóiról ismert városrészbe vezet. Itt szinte egymás mellett található egy szerb ortodox templom, a Ferhadija mecset, illetve a szarajevói katedrális, amely mellett II. János Pál pápa szobra is áll. Az országban jelen lévő három legnagyobb vallás objektumai húsz évvel az 1992-1995-ös boszniai háború lezárása után – amely mintegy 100 ezer halottat követelt, és a lakosság mintegy felének elüldözéséhez, illetve elvándorlásához vezetett - békésen megférnek ezen a kis területen.

A boszniai főváros történelmi központjában, a Bascarsiján viszont péntek este "indult be az élet", az óváros éttermei zsúfolásig megteltek, az ajándékboltok árusai pedig nem győzték feltölteni polcaikat. Ferenc pápa látogatása alkalmából a Szentatya portréjával díszített bögrék, hűtőmágnesek, pólók és kulcstartók is készültek. Ezek mellett továbbra is nagy igény van az 1984-es téli olimpia kabalájával, Vuckóval, a farkaskölyökkel díszített szuvenírekre.

Szarajevó központját, illetve a pápamobil várható útvonalát pénteken lezárták, szinte az egész városban kizárólag gyalogosan lehet közlekedni szombaton. A zarándokok autóbuszai számára külön útvonalat jelöltek ki. A biztonsági intézkedések közé tartozik, hogy az újságíróknak és a látogatóknak minden eseményre három órával korábban kell érkezniük, hogy átvizsgálhassák őket, illetve a pápamobil útvonalán minden ablakot be kell zárni, és az erkélyen sem tartózkodhat senki a pápa elhaladásának pillanatában. A katolikus egyházfőt ezen kívül több ezer (egyes információk szerint 10 ezer) rendőr és ügynök védi. A boszniai hatóságok közölték, hogy fokozott megfigyelés alatt tartják azokat, akik esetlegesen veszélyt jelenthetnének a pápára.

Ferenc pápa 9 órakor érkezik meg Szarajevóba, ahol előbb az államvezetés több tagjával találkozik, majd 11 órakor misét tart a Kosevo stadionban, amelyen több mint 65 ezren vesznek majd részt. A pápa délután a hívekkel, a fiatalokkal, illetve papokkal, nővérekkel, papnövendékekkel találkozik.

Két évvel ezelőtti megválasztása óta Ferenc pápa nem sokat utazott, a szarajevói a nyolcadik külföldi útja, korábban Brazíliában, a Közel-Keleten, Dél-Koreában, Albániában, Franciaországban, Törökországban, illetve Ázsiában, Srí Lankán és a Fülöp-szigeteken járt.

Bosznia-Hercegovinában korábban kétszer járt pápa, 1997-ben és 2003-ban II. János Pál a helyi egyházak tagjaival és a hívekkel találkozott. Ez az első olyan pápai látogatás, amelynek politikai, illetve diplomáciai vetülete is van, ezért találkozik Ferenc pápa az ország vezetőivel.

A pápai látogatásra egyébként néhány nappal azt követően kerül sor, hogy újabb akadály hárult el Bosznia-Hercegovina európai integrációja elől, hétfőn ugyanis hét év után életbe lépett a stabilizációs és társulási megállapodás Brüsszel és Szarajevó között. A pápa várhatóan az ország problémáinak megoldásáról is beszél majd a politikusokkal, illetve híven a szarajevói út szlogenjéhez - „Béke veletek!" - az országban élők megbékélését szorgalmazza.