Rekordidő alatt készülnek felhúzni Budapest új csodáját

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Aláírták a terveket, így már „csak” az építkezés van hátra. A 2017-es vizes vébére készülő Dagály Úszóaréna közel 50 milliárd forintba kerül, ezzel párhuzamosan az ígéretek szerint megújul Angyalföld, és az épülő gátnak köszönhetően az árvíztől sem kell többé tartani ezen a területen. Benéztünk az építkezésre.


Azt mondják, egy város fejlődésének ütemét az mutatja, hogy hány építési darut látni fölötte. A most épülő Dagály Úszóaréna területén a rengeteg munkagép mellett öt daru is segíti a munkavégzést, a folyamatos esőzés ellenére is.„Elnézést, de az időjárást nem tudtuk elintézni” – utalt Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos arra, hogy esőben kellett fogadnia a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) vezérkarát, közte Cornel Marculescu ügyvezető igazgatót és a sajtó képviselőit. Azért gyűltünk össze, mert a 2017-es vizes világbajnokságra épülő új uszodakomplexum helyén a bontási munkálatokkal teljesen végeztek, az építési engedélyt megkapták, a teljes tervezet elkészült, amelyet a FINA részéről Marculescu ünnepélyes keretek között alá is írt, így már „csak” az építkezés van hátra az új csodauszoda területén.


A saroktornyok naponta 3 métert nőnek:


„Májusban voltunk itt, még az alapkőletételnél, öt hónappal később látszik, hogy hatalmas a fejlődés – kezdte a FINA ügyvezetője. – Borzasztóan örülök annak, hogy a 2017-es világbajnokság ezzel az uszodával egy örökséget hagy majd maga után. Az idén Kazanyban minden idők legjobb vizes vébéjét láttuk, mivel a létesítmények kifogástalanok voltak.


A történelmi margitszigeti uszoda, a hosszútávúszásnak helyet adó Balaton és az új Dagály komplexum felépítésével minden adott lesz, hogy 2017-ben Budapest túlszárnyalja Kazanyt

– fogalmazott Marculescu.

Fürjes Balázs szerint két év alatt húzza fel Magyarország azt az uszodát, amelyhez hasonlót máshol a világban négy-öt év alatt szoktak. Ha valóban kész lesz időben, akkor meglesz a 2017-es vébé első világrekordja, ilyen gyorsan ugyanis ilyen volumenű létesítmény még sehol nem épült fel. Öt medencéje lesz az új komplexumnak: egy 50 méteres, tízsávos versenymedence, egy 50 méteres bemelegítőmedence, két medence műugróknak és egy tanmedence. Több medence fala mozgatható lesz, akárcsak a padlója, így később oktatásra is alkalmas lesz.A közel 50 milliárdos, pontosan 49 milliárd forintos beruházás részeként megújul Angyalföld ezen része, hiszen bicikliút, park és gyalogossétány is épül, az új Dagály pedig nemcsak versenyuszoda lesz, hanem a világbajnokság után bárki használhatja majd. Fürjes kiemelte: a Duna-parton 1 kilométeres gát is épül, amelynek köszönhetően megoldódik majd a térségben rendszeresen előforduló árvízprobléma is.


Drónfelvétel az épülő uszodáról:


Ami a strandolókat illeti, sikerült meghosszabbítani az építési terület mellett a Dagály strand nyitvatartását, így 2016 őszéig zavartalanul működhet a fürdő, csak az építkezés utolsó szakaszában kell majd korlátozni a nyitvatartást.


Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke elismerően nyilatkozott a kivitelezésről: „Amikor először jártam kint, azt hittem, hogy csak miattam dolgoznak ilyen sokan az építkezésen. Még másodszor is ezt gondoltam, ezért harmadszor mint Mátyás király, előzetes bejelentés nélkül érkeztem – igencsak meglepődtem, mert kétszer annyian voltak, mint korábban.”A sajtóesemény után mi is meggyőződhettünk arról, hogy valóban komoly munka folyik, miután körbevezettek bennünket az építkezésen. Az uszodakomplexumban már áll a víz, már csak a medencéket és a lelátókat kell köré építeni. „Éjjel-nappal dolgozunk – feleli kérdésünkre egy munkás. – Nem mondhatom, hogy lelassítaná a munkát az eső, hiszen annyi minden itt a tennivaló, hogy ha 40 napig esne, akkor is tudnánk mit csinálni. Nap mint nap itt vagyunk, de még nekünk is feltűnik, hogy milyen fantasztikus ütemben épül az uszoda, nem kérdés, hogy kész lesz időben. Pillanatok alatt felhúzzuk Budapest új csodáját. Én pedig büszkén mesélem majd az unokámnak, hogy itt dolgoztam.”


Az 5 ezer férőhelyes, de a világbajnokságra 15 ezerre bővített Dagály Úszóarénát 2017. május 15-ig kell átadni.