A volt RTL-vezért igazolta le Vajna a TV2-höz

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

Andy Vajna a nagy vetélytárs RTL Klub volt vezérét, a kormányzattal gyakran ütköző Dirk Gerkenst kérte fel a TV2-csoport irányítására. Igaz, van egy kis probléma, amelyet meg kell oldani, hogy Gerkens még RTL-sként vállalta, hogy nem dolgozhat a magyar konkurensnél.


Hamarosan új tulajdonos veheti át a TV2-csoportot, a Magyar Broadcasting Co. Kft. mint vevő-befektető és a TV2 Media Group Holdings Kft. csütörtökön aláírta az erről szóló adásvételi szerződést. A TV2-csoport tájékoztatása szerint a tranzakció lezárása a hatósági engedélyek és szerződésátruházások megszerzésekor történhet meg.

A négy csatornát működtető TV2-csoport teljes tulajdonrészére a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztosként is dolgozó Andrew G. Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. tett ajánlatot. A tulajdonjog átruházásáig a jelenlegi tulajdonosok és ügyvezetők, Yvonne Dederick és Simon Zsolt, változatlan hatáskörben, az eddig megszokottak szerint irányítják tovább a vállalatot, ami a tranzakció megvalósulása és esetleges meghiúsulása esetén egyaránt biztosítja a cég normál működését. A tranzakció lezárásának várható időpontja nem ismert.

A jelenlegi tulajdonosok 2013 decemberében vásárolták meg a médiavállalatot a ProSiebenSat.1-től. A TV2-csoport 2014-ben csaknem másfél milliárd forinttal, 17,6 milliárdra növelte árbevételét. A társaság nemcsak a helyi gyártásra szánt összeget növelte, hanem 3,511 milliárdos cash-flow tartalékot halmozott fel, valamint 2008 óta először zárta az évet pozitív, 958 milliós EBITDA-eredménnyel (adó- és kamatfizetés, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredménnyel) – közölte a TV2-csoport.

A tranzakció célja, hogy támogassa a lényeges beruházást igénylő növekedési és terjeszkedési terveket. Az új tulajdonosi kör továbbra is biztos pénzügyi alapokat nyújt a TV2-csoport számára, valamint a hosszú távú céljai eléréséhez szükséges forrásokat is hatékonyan tudja biztosítani. A felek a tranzakció részleteit nem hozzák nyilvánosságra.


Dirk Gerkens visszatér

Dirk Gerkenst, az RTL Klub korábbi, a kormányzattal gyakran keményen ütköző vezetőjét kérte fel a TV2-csoport vezérigazgatójának a társaság jövőbeli tulajdonosa. Az új menedzsert Andrew G. Vajna személyesen mutatta be, miután bejelentették: az érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. vásárolja fel a televíziót. Igaz, amikor Gerkens távozott az RTL-től, a szerződésben kikötötték, hogy jó ideig nem megy a versenytárshoz dolgozni. Ezt a Figyelő kérdésére maga Dirk Gerkens is megerősítette, de azt mondta, minden bizonnyal találnak jogi megoldást a helyzetre. A Figyelő szerint a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a TV2 kifizeti a szakember „árát" a nagy konkurensnek, azaz tulajdonképpen kivásárolja Gerkenst, de akár per is lehet a dologból.

Andrew G. Vajna a tájékoztatón közölte: a TV2-ből az ország vezető kereskedelmi televízióját kívánják létrehozni. Reményei szerint három héten belül megkapják a Gazdasági Versenyhivatal hozzájárulását a tranzakcióhoz.

Beszámolt arról is: a jelenlegi menedzsment tagjai, Simon Zsolt és Yvonne Dederick, az átadás levezényléséig, vagyis mintegy másfél hónapig még pozíciójukban maradnak, azt követően azonban az új vezérigazgató dönti el, kivel kíván együtt dolgozni.


Dirk Gerkens