Pikáns BL-döntőben írhatnak történelmet Nagy Lászlóék

Fotó: MTI/MTVA / Martin Meissner

-

A Veszprém átlövője és edzője, Carlos Ortega összességében már nyolcszor nyert BL-t, éppen a Barcelonával, amelyet most meg kell verniük. És amelyben 11 olyan játékos van, aki már nyert BL-t.


A túloldalon a fehérorosz Sziarhej Rutenkának egyedül van öt elsősége, és ezt három klubbal érte el (Ciudad Real: 2006, 2008, 2009, Celje: 2004, Barcelona: 2011), de rajta kívül másik 11 játékos – azaz szinte a Kölnben fellépő teljes keret – büszkélkedhet BL-trófeával. Kivétel az exveszprémi Kiril Lazarov, aki Iliccel verseng a gólkirályi címért. A döntő előtt a címvédő Ilic 109-106-ra vezet.

A barcelonai francia sztár, Nikola Karabatic lehet a második játékos, aki egyszerre birtokol olimpiai, világ- és Európa-bajnoki, valamint BL-címet. Ez eddig csak honfitársának, Thierry Omeyernek sikerült még 2010-ben.

Tavaly a Veszprém és a Barcelona a harmadik helyért csapott össze a 20 ezer férő helyes kölni Lanxess Arénában, és a katalánok vitatható körülmények között nyertek 26-25-re.

A két együttes a nemzetközi porondon eddig 15-ször találkozott, 10-szer nyert a Barcelona, 4-szer a Veszprém, és született egy döntetlen is, de kieséses rendszerben, illetve helyosztókon kivétel nélkül a spanyolok győztek.


Antonio Carlos Ortega, az MKB-MVM Veszprém vezetőedzője


Fennállása legnagyobb sikerére készül az MKB-MVM Veszprém, amely ma este 18 órakor a Barcelona ellen lép pályára a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjének fináléjában.

A magyar bajnok 23-szor nyert az NB I-ben, 24-szeres Magyar Kupa-győztes, kétszeres KEK-győztes (1992, 2008), a legrangosabb kupában viszont eddig – még 2002-ben – „csak” a döntőig jutott. A szezonban már sikerült megnyerni a magyar szuperkupát, később pedig a regionális SEHA-ligát, a Magyar Kupát és a magyar bajnokságot.

A Barcelona hazájában 22-szeres bajnok és 18-szoros kupagyőztes, diadalmaskodott már KEK-ben és EHF-kupában, ugyanakkor hétszer győzött BL-ben és egyszer a jogelőd BEK-ben. A katalánoknál 12 játékos nyert már BL-t, a Veszprémnél hatan, plusz az edző, Carlos Ortega. A Veszprém mestere barcelonai játékosként hatszor nyert a BL-ben, a spanyol gárdával 14 különböző trófeát gyűjtött be.

Nemcsak az ő, hanem Nagy László és a jelenleg csuklósérüléssel bajlodó Christian Ugalde személye is összeköti a két együttest. Nagy 2005-ben és 2011-ben – ezzel ő mindmáig az utolsó magyar BL-győztes játékos –, Ugalde pedig 2011-ben győzött a legrangosabb európai kupában. Rajtuk kívül Christian Zeitz (Kiel, 2007, 2010, 2012), Momir Ilic (Kiel, 2010, 2012), Andreas Nilsson (Hamburg, 2013) és Chema Rodriguez (Ciudad Real, 2009) mondhatja magát a veszprémi keretből BL-győztesnek.


A Final Four 2010 óta íródó történetében mostanáig csak német és spanyol csapatok jutottak be a döntőbe, ezt a sorozatot szakította meg a Kiel szombati legyőzésével a Veszprém.

A nemzetek rangsorában a németek vezetnek 15 elsőséggel, őket érhetik be most a spanyolok (14). A szovjeteknek öt, a jugoszlávoknak és a keletnémeteknek négy-négy győzelmük van. A magyarok közül eddig csak a Bp. Honvéd nyert ebben a kupában, még 1982-ben. A fővárosi gárda 1966-ban döntős volt, akárcsak a Veszprém 2002-ben és most.

A finálé 18 órakor kezdődik. Ha döntetlen lesz 60 perc után, akkor 2x5 perc hosszabbítás következik. Ha ekkor sem születik döntés, akkor hétmétereseket lőnek.


Iváncsik Gergő