Phenjan szerint bármikor felrobbanthatják a hatodik atombombát

Fotó: AFP / ED JONES

-

A műholdak felvételei alapján elképzelhető, hogy a kommunista diktatúra nem blöfföl.


Észak-Korea készen áll arra, hogy „bármely pillanatban" végrehajtsa újabb, hatodik kísérleti atomrobbantását – közölte a kommunista ország védelmi minisztériuma.

Észak-Korea "teljes mértékben készen áll bármilyen amerikai lépésre", s ha Washington nem hagy fel “ellenséges politikájával”, az ország felkészül a megelőző atomcsapásra. A minisztérium szerint ha a legfőbb vezetés úgy dönt, megteszik a kellő intézkedéseket "nukleáris erejük maximális megerősítésére".

Észak-Korea 2006 óta 5 kísérleti atomrobbantást hajtott végre, közülük kettőt tavaly. A minap ismét megszegte az ENSZ BT határozatát, és újabb – ezúttal is sikertelen – ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre. A fegyverkezésért és a feszültség kiéleződéséért a diktatúra az Egyesült Államokat teszi felelőssé.

Műholdfelvételek alapján hetek óta valószínűsíthető, hogy Phenjan újabb atomrobbantást hajthat végre.

A Trump-kormány többször jelezte, hogy elfogyott az Észak-Koreával szemben tanúsított türelem. Trump azt mondta, Kínával szeretné megoldani az észak-koreai helyzetet, de ha Peking nem segít, az USA egyedül is képes "megoldani a problémát".

A hétvégén váratlanul Szöulba látogatott Mike Pompeo, a CIA vezetője. Pompeo találkozott a dél-koreai hírszerzés irányítójával, az országban állomásozó amerikai csapatok parancsnokával és a dél-koreai elnöki hivatal illetékeseivel.

Az USA pár hete meghirdetett "maximális nyomásgyakorlás és figyelem" doktrínájára reagálva a phenjani vezetés bejelentette, hogy felgyorsítja atomfegyver-programját.