Phenjan nem hisz Szöulnak

Fotó: AFP / ED JONES

-

Észak-Korea külügyminisztere elutasította Dél-Korea legutóbbi tárgyalási kezdeményezését, őszintétlennek nevezve a javaslatot azon a rövid alkalmi találkozón, amelyre vasárnap került sor a Dél-kelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) manilai biztonsági fórumának margóján - közölték szöuli kormányforrások.


Ri Jong Ho észak-koreai és Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszter az ASEAN találkozósorozatára érkezett diplomaták hivatalos vacsoráján váltott egymással néhány szót.

Az előre nem egyeztetett, alig háromperces beszélgetés során az északi fél Mun Dzse In dél-koreai elnöknek arra a júliusi ajánlatára utalt, hogy a felek újítsák fel katonai megbeszéléseiket a határ menti feszültségek enyhítésére, és tartsanak egy vöröskeresztes egyeztetést az 1950-53-as koreai háború által kettészakított családok találkozóinak felújítása érdekében is.

A javaslatra a phenjani vezetés mindmáig nem reagált, és Kang Kjung Va a fogadáson mielőbbi választ sürgetett észak-koreai kollégájától.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség hétfői beszámolója szerint azonban Ri letorkolta őt azzal, hogy Szöul javaslatai nem őszinték.

„Tekintettel az aktuális helyzetre, amelyben Dél az Egyesült Államokkal együttműködve egyre nagyobb nyomást igyekszik gyakorolni Északra, ezek a javaslatok nélkülözik az őszinteséget” - jelentette ki.

A phenjani kommunista rezsim nukleáris törekvései által jelentett, egyre növekvő fenyegetés központi téma volt az ASEAN manilai találkozóin, amelyen részt vett a válságban érintett minden fontos fél külügyminisztere.

Washington és Peking az elmúlt időszakban növelte nyomását az ENSZ tilalma ellenére újabb és újabb ballisztikus rakétakísérletet végrehajtó Phenjanra. Egyeztetéseik eredményeképpen az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja szombaton - meglepetésre egyhangúlag elfogadott határozattal - újabb szigorú büntetőintézkedésekkel sújtotta Észak-Koreát nukleáris és rakétaprogramja miatt.

A szankció nyomán Phenjan évi 1 milliárd dollár (több mint 255 milliárd forint) exportbevételtől eshet el. A fenti lépéseken kívül utazási tilalommal és vagyonuk befagyasztásával sújtottak kilenc, a bankszektorban és a hadiiparban tevékenykedő észak-koreai magánszemélyt, illetve zárolták négy észak-koreai vállalat - köztük két bank és egy biztosító - vagyonát.

A határozat egyúttal megtiltja a külföldi cégeknek, hogy közös vállalatokat hozzanak létre észak-koreai partnerekkel, illetve elrendelte a már létező társaságokba való befektetések leállítását.

A 2371-es határozat 2006 óta a nyolcadik a maga nemében. A Biztonsági Tanács legutóbb júniusban fokozta a nyomást Észak-Koreán, de Phenjant eddig nem sikerült megfékezni. Donald Trump amerikai elnök januári beiktatása óta a szombaton elfogadottak voltak az első BT-szankciók, amelyeket amerikai kezdeményezésre léptettek életbe Észak-Koreával szemben.