Phenjan a tévében mutogatja rakétáját

-

Az észak-koreai állami televízió bemutatta azt a felvételt, amelyen az egy nappal korábban felbocsátott, Hvaszon-14-es típusú interkontinentális rakétája látható - közölte szombaton az NHK japán tévé.


A sötétedéskor készült képeken az látható, ahogy a rakétát a kísérlet helyszínére szállítják, akárcsak a rakéta felbocsátása, amelyet több szögből is megmutattak. A felvétel hossza 45 másodperc.

Korábban, szombaton a KCNA phenjani hírügynökség már beszámolt az interkontinentális ballisztikus rakéta sikeres startjáról. A jelentésben kiemelték, hogy 998 kilométert tett meg, repülésének legnagyobb magassága pedig 3725 kilométer volt.

A japán védelmi minisztérium adatai szerint a rakéta a Japán-tengerbe zuhant, az ország gazdasági övezetében, 150 kilométerre nyugatra Okusziri szigetétől. A tájékoztatás szerint a július 4-én felbocsátott észak-koreai rakétához képest a mostani ezer kilométerrel magasabbra jutott, a levegőben tartózkodása pedig öt perccel meghosszabbodott.

Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint ugyanakkor a rakéta 681 kilométeres magasságba jutott el és 732 kilométeres távolságot tett meg, majd a Japán-tenger középső részén csapódott a vízbe. Ezek a jellemzők egy közepes hatótávolságú rakétának felelnek meg.