Phelps: "Küldetés teljesítve"

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Michael Phelps szerint megtervezni sem lehetett volna jobban azt, ahogy visszahódította a szívéhez legközelebbi szám, a 200 méter pillangó olimpiai aranyérmét.


Küldetés teljesítve. Ezt a címet nagyon vissza akartam hódítani, de ebben a számban most úsztam utoljára. Szörnyű belegondolni, mi lett volna, ha nem sikerül, biztosan a pokolban érzetem volna magam" mondta minden idők legeredményesebb olimpikonja, aki négy éve Londonban kikapott az ezúttal negyedikként célba érő dél-afrikai Chad Le Clostól.


A 200 méter pillangó volt az első szám, amelyben olimpián indult: bár 2000-ben a sydneyi játékokon érmet nem szerzett, mindössze 15 évesen ötödik lett. A 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpián viszont győzött ebben a számban. Phelps ezúttal szoros küzdelemben nyert, csupán négy századdal előzte meg a japán Szakaj Maszatót, a harmadik pedig Kenderesi Tamás lett. Cseh László világbajnoki címvédőként a hetedik helyen végzett.

Phelps a 200 méter pillangó után a 4x200 méteres gyorsváltó befejező embereként is első lett, ezzel a 25. olimpiai érmét, közte a 21. aranyát nyerte.