Pharrelléknek 7,4 millió dollárba került a lopott Marvin Gaye-szám

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

A bíróság szerint a Blurred Lines annyira hasonlít a Got to Give It Up-ra, hogy az már sérti a szerzői jogot. Az elmarasztalt zenészeket vigasztalhatja, hogy 16 millió profitot hozott, tehát kijön belőle a kártérítés, amit a soul-legenda gyerekeinek kell fizetniük.


Egy Los Angeles-i bíróság keddi döntése szerint szerzői jogsértés miatt 7,4 millió dollár kártérítést kell fizetnie Marvin Gaye gyermekeinek a Pharrell Williams (a fenti képen az idei davosi világgazdasági fórumon) és Robin Thicke szerzőpárosnak, mivel Blurred Lines című dalukhoz felhasználták a soul-legenda zenéjét.

A 2013-ban megjelent dal nagyon hasonlít Gaye Got to Give It Up című 1977-es szerzeményéhez. Ezért a néhai zenész családját, szerzői jogi örökösét kártérítés illeti – döntött az esküdtszék.

Marvin Gaye gyermekei - Nony, Frankie és Marvin Gaye III - 2013-ban perelték be a szerzőpárost, mondván a Blurred Lines-ban, 2013 legsikeresebb dalában, amely csak az Egyesült Államokban 7,3 millió példányban kelt el, felhasználták apjuk zenéjét. A Blurred Lines-ért a szerzőpáros Grammy-jelölést is kapott, és a dal több mint 16 millió dollár hasznot hozott.

Az ügy az amerikai zeneipar két legnagyobb neve közötti látványos összecsapás volt: a hétszeres Grammy-díjas Williams több mint 100 millió felvételt adott el világszerte szerzőként és producerként karrierje során, míg Gaye – akinek nevéhez olyan világsikerek fűződnek, mint a Sexual Healing, a How Sweet It Is – 1984-es halála óta is töretlenül népszerű maradt.

Williams és Thicke tagadta, hogy Gaye zenéjét másolták volna, azt azonban elismerték, hogy a két dal hasonlít egymásra. A két héten át tartó bírósági tárgyaláson mindkét fél szakértők hadát vonultatta fel a dalok elemzésére, összevetésére.

Pharrell Williams ügyvédje közölte, tanulmányozzák a fellebbezés lehetőségét.


Itt a két dal – döntsék el, mennyire hasonlít