Petőfi, a hipszter

-

A garabonciás, a lánglelkű, a kósza, a popsztár, a szleng császára, a slammer. Megmutatjuk a XIX. század költőjének legújabb arcait. Petőfi Sándor feltámadása és diadala az ezredforduló után.


Petőfi Sándor számos bordal szerzője, négyévesen töltött rá először. Nem ment neki olyan jól a tanulás, folyton a színházak körül ólálkodott. 13 évesen már dohányzott, gyakran elkóborolt, pajzán dalokat kurjongatott. Annyira megbabonázta egy színésznő, hogy megpróbált miatta elszökni az iskolából. 16 évesen két évvel idősebbnek hazudta magát a sorozóbizottság előtt, hogy katonának állhasson. Hiába tiltották meg neki, szolgálatban Horatiust olvasott és verseket írt. Egy este kiszökött a laktanyából, hogy hallja Liszt Ferencet zongorázni. 21 évesen lenyúlta az egyik barátja cikkéért járó honoráriumot, döntését pedig pimaszul csak így indokolta: „mert magamnak is roppantott szükségem van rá”.22 évesen gyalogszerrel nekivágott, hogy bejárja az országot. Mindenhol ünnepelték. Lemondott tiszti rangjáról, hogy kihajtott inggallérral járhasson, amit tiltott a katonai szabályzat. Leendő feleségének, Szendrey Júliának a sajtó nyilvánosságát felhasználva, a lapokban publikált verseiben vallott szerelmet. A korszakban teljesen szokatlanul csak a műveiért kapott pénzből élt. 26 éve alatt közel ezer verset írt. Ő volt az első költő, akinek az arca forint bankjegyre került. A legtöbbet gyalogló magyar költő cím birtokosa. Több mint száz évvel a készítése után került elő az egyetlen róla készített fotó, a Petőfi-dagerrotípia. Nevéhez fűződik a világirodalom egyik rejtélyes eltűnése.


Petőfi, a szleng császára

Milyen arc lehetett valójában Petőfi Sándor? Az biztos, hogy nem fárasztotta magát felesleges udvariassági körökkel. „Én olyan ember vagyok, hogy, amely házba bemegyek, szeretem magamat hanyatt vágni a ládán” – írta második levelében Arany Jánosnak. Az első levele sorait még egy latin fordulattal zárta, de később már sokkal inkább ellazult, és hunglishra váltott.


„Debrecenchester, november 15. 1848. My dear Dzsenkó! Áj em itthagying Debrecent, zászlóaljunk Becskerekre megy holnapután, én pedig Endrődre with Úrláb januáriusig. Tehát oda légy nekem firkáling mégpedig mocs. Tiszteleting end csókoling a tied familia és kendet, vagyok barátod P. S. In the közepe of december cease the szárazkomaság.”

Más levelei tanúsága szerint többet káromkodhatott, mint Leonardo DiCaprio A Wall Street farkasában. Erdélyi kiruccanásától például semmi sem tántoríthatta el: „de a jövő nyarat végig Erdélyben töltöm; már akkor bemegyek, ha minden határon egy lófasz mered is elém, azzal ijesztő, hogy belém búvik, ha tovább lépek.” Máskor pedig ezt a hangot üti meg újságíró barátjával Jókairól vitatkozva: „...te is azok egyike vagy és léssz, kiket szeretek, lelkemből szeretek. Ha ez sem elég, akkor kutyák fasza a kend seggébe, tudja kend?”Petőfi, a popsztár

A 2000-es években Petőfi Sándor meglepetésszerű feltámadásának lehettünk szem- és fültanúi a hazai popkultúrában. Lerázta válláról a tankönyvek porát, és új arcait mutatta meg, köszönhetően azoknak a művészeknek, akiknek volt bátorságuk hozzányúlni a hősi halotthoz.


„Aki a rock and rollt életformájának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm.”

Talán az sem véletlen, hogy napjaink legjobb hazai online zenerádiója, a Neston ezt a mondatot választotta egyik szlogenjéül: „Ha Petőfi élne, Nestont hallgatna.” Azonban nem csak a fülhallgatókban dübörög a feltámadott Petőfi, hiszen egymás után bukkannak fel az interneten a felturbózott Petőfi-portrék is. Bekerült például Brückner János egyszerre cool és minimál magyar nemzeti hipszterarcképcsarnokába és az ötletes Búspoéták válogatásba is, Farmosi Emi pedig a János vitézből készített virtuóz képregényvázlatokat. A közelmúltban Sándor Petőfi még a Facebookhoz is csatlakozott, hogy aztán rejtélyesen onnan is eltűnjön, egykori profilképe mindenesetre ma már mém, amiből azonban nem csak ez az egy létezik, hiszen akad már például iPhone-os Petőfi-szelfi is.Az idei év egyik legnagyobb hazai internetes dobása volt Boldizsár Péter projektje, a Világsztárok verseket szavalnak, amivel új kapukat sikerült megnyitnia a költészet népszerűsítésében. A sorból természetesen Petőfi versei sem maradhattak ki. A mi két kedvencünk Forrest Gump és Abraham Lincoln szavalata, az első amerikai elnök választása ráadásul A nemzetgyűléshez című költeményre esett, amelynek üzenete ma aktuálisabbnak tűnik, mint valaha.


Petőfi rengeteg versében nekiment a hatalomnak, törvényszerű volt tehát, hogy a slammerek zászlójukra tűzzék a lázadót. Tavaly a Red Bull Pilvaker All Stars a János vitéz szövegét átírva készített egy felejthetetlen klipet (Kautzky Armand rulez), idén viszont már 11 slammer mondta vissza a fellépést a rendezvény előtt, miután nem tudtak megegyezni a szervezővel, hogy beleférnek-e a közéleti témák a programba.Petőfi szelleme is azt diktálja, hogy ne legyenek korlátai a művészek szabadságának, ám ő a visszalépés helyett valószínűleg szlemmelt volna egy óriásit a szólásszabadság nevében az urak előtt, miután elhiteti a szervezőkkel, hogy nem lesz szó aktuálpolitikáról. Mi mást is várhatnánk az első és legerősebb magyar slam, a Nemzeti dal szerzőjétől, mint nemzeti slamet? Aki pedig még közelebbről szeretne megismerkedni Petőfi kalandos életének történetével és relikviáival, annak feltétlenül figyelmébe ajánljuk a Petőfi Irodalmi Múzeum interaktív „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” – Petőfi választásai című időszakos tárlatát.