Petícióval harcolnak a több gyedért az ikres anyukák

-

A jogszabály értelmében az ikres anyukák ugyanannyi gyermekgondozási díjban (gyed) részesülnek, mint az egy gyermekes anyukák. Ezen szeretnének változtatni az édesanyák: petíciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a gyermekgondozási díjat ne terhességenként, hanem gyermekenként ítéljék meg.


A petícióban kiemelik, hogy „minden ikres anyuka tisztában van azzal, hogy a dupla vagy akár tripla gyermekáldásnak milyen anyagi vonzata van. Vannak akik könnyebben boldogulnak, vannak akik nehezen oldják meg a gyermekek ellátását.”


Ezért igazságtalannak találják, hogy az egy gyerek után járó gyermekgondozási díjból kell megoldani két vagy akár három gyerek ellátását is.
A petíciót indító ikres anyuka hozzáteszi, hogy ahol két vagy három gyerek születik egyszerre, ott minden költség és gondozás a duplájára vagy a triplájára nő. „Egy ellátásból lehetetlen finanszírozni több gyermek gondozását”.

A kérvényt, cikkünk megírásáig, 372-en írták alá.


A petíció alján azt is kiemelik, hogy míg a gyed-et egy gyermekre ítélik meg, addig a gyes, illetve a családi pótlék az, ami minden gyerek, és nem a terhességek száma után jár.


Az ikerszülés esetén járó támogatásokról bővebben erre tájékozódhat.