Péterfalvi törvénysértőnek tartja és elítéli a provokátorfigyelést

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Meglehetős visszhangot kapott a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas mai bejelentése, mely szerint a március 15-i budapesti megemlékezésen történtek nyomán „provokátorfigyelő” csapatot alakít, és egy email-címre várja a bejelentéseket baloldali „provokátorokról”, hogy azok nevét közzétehesse. A PM és az Együtt társult ifjúsági szervezete máris bejelentette, hogy feljelentést tesz a Fidelitas kezdeményezése miatt, a DK tiltakozott, a párt szerint „épül a Fidesz saját ÁVH-ja”. Aztán egy felhasználó panaszára a Facebook eltávolította oldaláról a Fidelitas külön „provokátorfigyelésre” létrehozott fiókját, a Fidelitas saját Facebook-oldalát elárasztották a bírálatok, a VS.hu érdeklődésére pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is elítélte a kezdeményezést.


A sajtó a sajtószabadságról szóló törvényben rögzített kereteken belül, a személyiségi jogok megsértése nélkül hozhatja nyilvánosságra a nyilvános rendezvényeken készült képeket, illetve számolhat be az ott történtekről – írta a VS.hu érdeklődésére Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magánszemélyek is fényképezhetnek az eseményeken, a fotókat személyes céljaikra felhasználva. Ezekre azonban nem vonatkoznak a sajtótörvényi rendelkezések, viszont más hatályos jogszabályok igen. Például az adatvédelmi törvény (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény – Infotv.), amely viszont nem ad lehetőséget arra, hogy a felvételeket továbbítsák egy szervezetnek, hogy az adatbázist hozzon létre ezekből, például „provokátornak” tartott személyek listáját.

Az adatvédelmi törvény alapján csak feltételekkel kezelhetők adatok jogszerűen, például a fényképet felhasználó szervezetnek legitim adatkezelési céllal és ehhez kapcsolódó megfelelő jogalappal kell rendelkeznie – írta Péterfalvi, összefoglalóan pedig az alábbi verdiktet fogalmazta meg:


A „provokátornak” tartott személyekről készült fényképek továbbítása, adatbázisba rendezése és nyilvánosságra hozatala nem egyeztethető össze az Infotv. rendelkezéseivel, alapvetően sérti az adatvédelmi követelményeket.

A NAIH elnöke szerint ez egyfajta „önbíráskodás” lenne, viszont bármit is gondol valaki arról, mivel kellene szankcionálni azt, aki megsérti őt, jogsérelem orvoslása kizárólag a jogi kereteken belül lehetséges. Vagyis lehet például feljelentést tenni, ehhez csatolni lehet fényképeket is, ha azok bűncselekményt vagy szabálysértést támasztanak alá.


Ilyen eseményeken magánemberek is fotózhatnak, de csak személyes célokra, nem azért, hogy adatokat küldjenek „provokátorfigyelőknek”


A NAIH végül kiemeli: a véleménynyilvánítás szabadsága a jogállam és a demokrácia alapköve, ezért


elítéli azokat a törekvéseket,

amelyek a „provokátoroknak” tartott személyeket akarják adatbázisba rendezni és ezzel eltántorítani az állampolgárokat véleményük szabad kinyilvánításától.

Ha nem sérti a jogszabályokat, állami rendezvényeken és megemlékezéseken sem korlátozható a szabad véleménynyilvánítás – zárul Péterfalvi Attila NAIH-elnök levele, amelyet a VS.hu kérdéseire válaszul küldött.