Péterfalvi szerint jobb az ajánlóíves rendszer a kopogtatócédulásnál

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint a választások új ajánlási rendszere jobb, mint a korábbi, ezt jelzi a panaszok számának jelentős csökkenése is. A választási ajánlóívek másolásának ügyét átadták a nyomozó hatóságnak, a Jóri András volt adatvédelmi ombudsman ügyében az Európai Unió Bírósága által meghozott döntés pedig nem befolyásolja a hatóság tevékenységét. A TASZ kissé másként látja a dolgokat.


Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke ma a Parlamentben számolt be a szervezet tavalyi munkájáról. Tájékoztatása szerint tavaly nőtt a hatóság ügyeinek száma, miközben a beérkezett ügyek 90 százaléka még 2013-ban lezárult. Az ügyek 62 százaléka adatvédelemmel, 11 százaléka információszabadsággal volt kapcsolatos, a hatóság tavaly csaknem félmilliárd forintból gazdálkodott.

A hatóság vizsgálta például az elektronikus anyakönyvezést annak érdekében, hogy a családi viszonyokkal összefüggő adatok ne legyenek összekapcsolhatók. A  NAIH tavaly azt is kimondta, hogy  nem lehet a pártszimpátiákról negatív adatbázist képezni, csak azoknak az adatait lehet ilyen rendszerekben kezelni, akik ehhez hozzájárulnak. A munkahelyi adatkezelés kérdéskörében viszont a hatóság szerint nem lehet az érintettek hozzájárulására alapozni az adatkezelést. Szabó Endre Győző, a NAIH elnökhelyettese a 16 éven aluliak társkereső honlapokon történő regisztrációjának ügyét emelte ki. A beszámoló szerint ilyen esetekben a honlapok gyakorlatilag ismeretlenek számára tesznek elérhetővé szexuális kapcsolat céljából fiatal- vagy gyermekkorúakat. Elmondása szerint megjelent az információs terrorizmus is: egy keleti ország hackerei 60 ezer magyar állampolgár adatait szerezték meg és hozták nyilvánosságra.


A TASZ másként látja

A NAIH elnökének beszámolója a kormányzattal való konfliktuskerülésre enged következtetni, holott ez – jogállása szerint – egy független hatóság, amely tevékenysége jelentős részében éppen a kormányzatot ellenőrzi – így kommentálta az elhangzottakat a VS.hu-nak Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet szakmai igazgatója.

A szervezetnek az ajánlási rendszer tekintetében komoly nézetkülönbsége van Péterfalvi Attilával. Az ajánlószelvényes rendszer, amely kétségkívül rossz volt, a csalást korlátok közé szorította. Ezzel szemben az ajánlóíves rendszer a többes ajánlás lehetőségével együtt egy polgár adatait végtelen számban tette csalásra használhatóvá.

Szabó Máté elképzelhetőnek nevezte, hogy a magyar kormány az adatvédelmi biztos európai joggal ellentétes idő előtti eltávolításáról szóló ítéletnek úgy fog eleget tenni, hogy az nem érinti a hatóság vezetőjének megbízatását, azonban azt vitatja, hogy a NAIH-ot ez a döntés nem érinti. Álláspontja szerint Péterfalvi Attila megbízatása egy jogsértés során előállt helyzetben keletkezett, „a jogsértés orvoslásának ezért  inkább kellene érintenie a hatóságot, mint sem” – fogalmazott a TASZ szakmai igazgatója.