Péterfalvi Attilának adatvédelmi okokból van baja a menekültekkel

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

A biometrikus azonosítás viszont a terrorizmus elleni harcit szolgálja – mondta a Magyar Időknek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.


A kormánypárti lapnak adott interjúban Péterfalvi arról beszélt, hogy adatvédelmi szempontból nagy gondot jelenthet, hogy menekültek tömege árad be az országba és a kontinensre azonosítás nélkül.

Az állampolgárok adatainak védelméről szólva a NAIH elnöke azt mondta: igazából két veszély leselkedik ránk ilyen szempontból a magánszférában. Az egyik a technika fejlődése, a másik pedig a terrorizmus elleni küzdelem, a nemzetbiztonság, a bűnmegelőzés és a bűnüldözés. Utóbbit szolgálja majd Magyarországon az új biometrikus sablonon alapuló arcképközpont. Ezzel megpróbálták megtalálni azt a megoldást, amely még alkotmányosan elfogadható, de a magánszférához való jog nem sérül. Mint hangsúlyozta, az adatok felhasználását csak a legfontosabb állami célok indokolhatják, többek között nemzetbiztonsági szempontok.


Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítása kapcsán leszögezte: nem alkotmányellenes, hogy a kérelmezőnek közölnie kell saját adatait, ha közérdekű információkhoz akar jutni, mivel az adatkezelőnek nincs joga a kérelmező azonosítására, nem ellenőrizheti, hogy a megadott személyes adat valóban a kérelmezőé-e.


A hatóság elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az interneten közzétett adatok a gyermekekre is veszélyt jelenthetnek. Mint elmondta, az Arcades-program keretében a közeljövőben kétszáz pedagógust készítenek fel a nemrég elkészült európai uniós adatvédelmi tananyagból, illetve az általános és középiskolásoknak szóló oktatási tematikából.