Pestissel kezelnek egy amerikai lányt

-

Az antibiotikum erejében bízhat. Az idén 15 másik ember betegedett meg pestisben az Egyesült Államokban, közülük négyen meghaltak.


Egy fertőzött bolhától kaphatta el a bubópestist egy oregoni vadászaton az a lány, aki október 24-én került kórházba a betegséggel. Oregon államban 1995 óta mindössze nyolc pestises esetet diagnosztizáltak, és egyetlen beteg sem halt bele a betegségbe. Az Egyesült Államokban főleg Új-Mexikóban, Arizonában és Coloradóban jelentettek pestises megbetegedéseket.

A pestist előidéző baktérium okozta tünetek általában a fertőzés után két-hat nappal jelentkeznek: a beteg gyengének érzi magát, a nyirokcsomói megduzzadnak, hirtelen lázas lesz, hasi fájdalmakra és hányingerre panaszkodik. Korai diagnózis esetén a betegség antibiotikummal eredményesen kezelhető. Az idén 15 másik ember betegedett meg pestisben az Egyesült Államokban, közülük négyen meghaltak.

A pestist rágcsálók és a rajtuk élő bolhák terjesztik. Szakemberek szerint nem tanácsos mókusokat és más rágcsálókat etetni piknikezés vagy kempingezés közben, és soha nem szabad megérinteni beteg vagy elhullott rágcsálót.