Pest megye nagyon meg akar szabadulni Budapesttől

Fotó: MTI/EPA/J.J. Guillen / MTI/EPA/J.J. Guillen

-

Leszakadna Budapestről és önálló régióvá válna Pest megye, hogy minél több uniós támogatáshoz juthasson.


A Pest Megyei Közgyűlés pénteken egyhangúlag támogatta, hogy a megye önálló régióvá váljon – számolt be a szervezet döntéséről az MTI. A döntés persze önmagában nem elég, ehhez kell a kormány elhatározása is. Sok idő azonban nincs, hiszen Magyarországnak 2016 februárjáig kellene jeleznie az EU-nak, ha módosítani akarna a régióhatárokon.

A Pest megyében élők számára egyáltalán nem mindegy, hogy mi lesz a végleges döntés: a terület jelenleg Budapesttel együtt a közép-magyarországi régióhoz tartozik, így pedig a főváros hatása miatt úgymond túl fejlettnek számít, hiszen az egy főre eső GDP meghaladja az uniós átlag 75 százalékát. Ennek pedig az a következménye, hogy a többi magyarországi régióhoz képest jóval kevesebb forrás jut a területre. Nem véletlen, hogy a kormány is külön operatív programban kezeli az ideáramló forrásokat, ahogy például van olyan állami szervezet, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, amely saját forrásainak döntő többségét – éppen az uniós forráshiány miatt – ebbe a térségbe irányítja a következő években.

A Budapesttel való egység már eddig is okozott gondokat, erről Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke beszélt az MTI-nek: a 2007 és 2013 közötti időszak adatait megvizsgálva megállapították, hogy Pest megye társadalmi-gazdasági fejlődésében több területen komoly visszaesés tapasztalható, ami jelentős részben összefügg a megyei fejlesztésekre jutó források csekély voltával.

Az elszakadásról szóló döntés nem lenne egyedülálló a világban, hasonló megoldással éltek Csehországban vagy Németországban is, ahol Prágától és Berlintől vált el az agglomeráció.

Kérdés azonban, hogy megérné-e a váltás: Csepreghy Nándor jelenlegi miniszterelnökségi államtitkár korábban úgy nyilatkozott, hogy nem is lenne pénzügyi előnye egy szétválasztásnak, hiszen ha ez megtörténne, akkor Pest megye finanszírozására a másik hat régió forrásából kellene elvenni, Budapest pedig annyira fejlett lenne, hogy a mostaninál is kevesebb támogatás jutna a fővárosra, így összességében csökkenne az EU-tól érkező pénzmennyiség.