Perverz cirkusz vagy kiút a szégyenből a mozgássérült Harcosok klubja?

Fotó: doglegsmovie.com / ALFIE GOODRICH

-

Végtaghiány, paralízis, mentális zavarok – a tokiói ringben mindenki megkapja az esélyt, hogy az legyen, aki lenni szeretne. Segíthet-e bármiben, ha fogyatékkal élő emberek véresre verik egymást a ringben, vagy az egész csak visszalépés a szörnycirkuszok világába?A Tokió belvárosában működő Doglegs (Kutyalábak) küzdősport-egyesületet 20 éve hozta létre Sintaro Jano egy a Harcosok klubját idéző utcai verekedés után. A mozgássérült Sintaro egy ugyancsak mozgáskorlátozott férfival keveredett bunyóba egy nő miatt, és a mindkettőjüket kimerítő küzdelem után megegyeztek abban, hogy ez jó móka volt. Sintaro hozzálátott küzdősportklubja szervezéséhez, amiben társra is lelt az ép Kitadzsima Jukinori személyében. Ma mintegy 40 fogyatékkal élő harcos jár le hozzájuk, akik nemcsak a küzdelem kedvéért vannak ott, hanem azért is, hogy társaságra találjanak a magukhoz hasonlóak körében.A Doglegs klubról és az odajárókról Heath Cozens videós újságíró készített dokumentumfilmet, amelyet az austini független filmes fesztiválon mutattak be. Amikor Cozens először látta küzdeni Sintarókéat, úgy érezte, képtelen végignézni a meccset. „Hihetetlenül kényelmetlen szituáció volt nézni, ahogy mozgássérült emberek véresre verik egymást. Annyira sokkolt a helyzet, hogy kínomban nevetni akartam. Aztán meg elszégyelltem magam, és azon kezdtem gondolkozni, hogy ez most szimplán valami erőszakos dolog, szórakoztatás vagy maga a teljes egyenlőség volt?”Cozens végül a filmezés mellett döntött, öt éven át követte a klub öt tagjának életét, akik nemcsak a ringben, hanem a hétköznapokon is komoly küzdelemre vannak kényszerítve az élet szinte minden területén.

„Ezek az emberek szinte folyamatosan súlyos előítéleteknek vannak kitéve, a Doglegs jelenti számukra a kiutat ebből” – mondja Cozens.A klubban nincs előítélet, bármilyen fogyatékkal élőt szívesen látnak, a végtaghiányostól és a paralízisestől a mentális betegséggel élőig. A politikai korrektséget és a kényszeredett udvariasságot nyugodtan az ajtón kívül lehet hagyni, miután mindenki sérült, senki sem sértődik meg, ha a betegségével viccelődnek.

„Például, amikor azzal húzom őket, hogy én voltam közülük elsőként rákos” – idéz egy népszerű poént Nakadzsima Juki, aki civilben a klub egyik tagjának ápolója.


The 2012 ESPY Awards - Red Carpet

Az élő legenda

Nem a Doglegs harcosai az elsők, akik súlyos fogyatékkal ringbe szállnak. A szakág úttörője a 29 éves Kyle Maynard, aki egy ritka genetikai rendellenesség miatt kialakult végtaghiánnyal született. Ami nem akadályozta meg, hogy gyerekkorától kezdve sportoljon: kipróbálta magát az amerikaifutballban, a birkózásban és az erőemelésben is, utóbbi kettőben kimondottan jó eredményekkel. 2005-ben kezdett el az MMA-vel ismerkedni, és miután Georgiában nem kapott engedélyt, az Alabama állambeli Auburnben lépett ringbe 2009-ben. A küzdelmet ugyan pontozással elveszítette, de a sztorijából dokumentumfilm készült.

A Doglegs harcosai négy kategóriában mérkőznek meg egymással: a fekve, az ülve és az állva harcolók mellett van egy nyílt kategória is. „Az emberek megbámulják őket az utcán, de soha el nem tudnák képzelni, hogy esténként bemennek a ringbe, és harcolnak” – mondja Cozens.

Sintaro hamarosan utoljára fogja ezt megtenni, méghozzá barátja és legnagyobb ringbeli riválisa, Kitadzsima ellen, akit még soha nem győzött le.

„Szeretnék végre a ringen kívül is boldog lenni, szerelmet találni. Nem akarok többé egy nevetséges kripli lenni, és meglátják, le fogom győzni Kitadzsimát!” – fogadkozott az alapító.

A filmes tudja, hogy alkotása nem lesz könnyű szombat esti popcorn mozi, a nézők nagy többsége biztos, hogy rendkívül feszélyezve érzi majd magát, főleg azok, akik nem sérültek. „Nyilván kell a filmhez egy bizonyos nyitottság, de segít a megértésben, ha tudjuk, hogy milyen a japán mentalitás. Japánban minden férfi harcos, és ha ezek a fickók bemennek a ringbe, akkor ők is harcosokká válnak” – mondja Matt Fraser színész, aki maga is mozgássérült, és részt vett a film elkészítésében.


Doglegs (trailer)


Egy másik mozgássérült, a küzdősportokat csak nézni szerető Tom Caster viszont amondó, hogy „ez a dolog visszalépés a szörnycirkuszok korába, amikor szerencsétleneket mutogattak, akiken jókat lehetett nevetni. Én legalábbis szörnyen érezném magam, ha embereknek az jelentene szórakozást, hogy egy másik rokkanttal verekszem.”


Gyerekek a ketrecben

Legalább ennyire, ha nem még inkább megosztó a gyerekek ketrecharca. Magyarországon tavaly júniusban kapott nagyobb publicitást az ügy, amikor egy csepeli rendezvényen három kiskorúhoz kellett mentőt hívni, miután védőfelszerelés nélkül, felnőtt szabályok szerinti MMA-(mixed martial arts, azaz vegyes harcművészetek)-küzdelmet vívtak. A hasonló esetek megakadályozására azóta már törvény is született, amely megtiltja, hogy kiskorúak számára ilyen versenyeket szervezzenek, és az edzéseken is szigorú szabályokat ír elő.


Doglegs, MMA, Japán