Perújítást rendeltek el Geréb Ágnes ügyében

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi / MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Új eljárást kell lefolytatnia a bíróságnak Geréb Ágnes ügyében: a szülés-nőgyógyászt négy otthonszüléses eset miatt ítélték 2 év letöltendő börtönre. A perújítást a Fővárosi Ítélőtábla rendelte el.


Geréb Ágnes ügyvédje, Papp Gábor azt mondta, az ügyben még tavaly nyáron rendelt el perújítási nyomozást a Fővárosi Ítélőtábla, új igazságügyi orvosszakértői véleményt is be kellett szerezni, amely feloldja az ellentmondást két szakértői vélemény között. Az egyik megállapította Geréb felelősségét, a másik nem.

Geréb Ágnest 2012 februárjában négy otthonszüléses ügy miatt egy rendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

A szülész a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért. Áder János államfő 2012 októberében úgy döntött, csak Geréb Ágnes folyamatban lévő büntetőügyének jogerős bírósági lezárása után határoz arról, hogy kegyelmet ad-e.


Geréb Ágnes első fokon jelenleg is folyamatban lévő büntetőügyét 2012 decemberében kezdte tárgyalni a II. és III. kerületi bíróság, ebben felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással, kuruzslással és három rendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Utóbbival azért, mert a vád szerint három otthon szülés levezetését az előre látható kockázatok ellenére vállalta, és a felmerülő komplikációk ellenére is kitartott az otthonszülés mellett. Papp Gábor korábban azt mondta: a tárgyalt ügyekben érintett valamennyi szülő kiáll Geréb Ágnes mellett.

Geréb Ágnes házi őrizetét 2014 februárjában szüntette meg a Fővárosi Ítélőtábla, most nem hagyhatja el lakhelyét.