Pert vesztettek a kishantosiak

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Nemrég megnyert, most elvesztett egy pert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ. Tegnap a bíróság annak a salgótarjáni építési vállalkozásnak ítélt birtokvédelmet, amely a vitatott pályázat egyik nyertese.


A tegnapi napon a Fejér Megyei Járási Bíróság az állam számára kedvező ítéletet hozott Kishantos ügyében. Az indokolás szerint a magát vidékfejlesztő központnak nevező Kft-nek nincs joga a helyi állami területek használatára” - írja közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium annak kapcsán, hogy szerdán a bíróság első fokon védelmet adott annak a salgótarjáni építési vállalkozásnak, amely a földpályázaton elnyerte a terület birtokbavételi jogát.

Csütörtökön további két tárgyalás is zajlott, mind kettő egy-egy nyertes birtokvédelmét támadta. A kishantosi gazdák és az új tulajdonosok mellett a bíróságon jelen voltak a Nemzeti Földalap (NFA) ügyvédei. Az NFA sem alperes, sem felperes nem volt, harmadik félként avatkozott be az eljárásba. Egyik tárgyaláson sem hoztak ítéletet, az egyikben jövő csütörtökön lesz ítélethirdetés, a másikat elnapolták július 10-ig.
Ács Sándorné a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyvezetője a VS.hu-nak úgy kommentálta a Vidékfejlesztési Minisztérium ma megjelent közleményét, hogy kérdésesnek tartja, mennyire érdeke a magyar államnak, ha Kishantos megszűnik. „A Magyar Állam számára kedvező ítélet született, már amennyiben egy ökológiai mintagazdaság megszüntetése kedvező, akkor ez a döntés bizonyára az. De érdeke a magyar államnak, hogy egy ilyen mintagazdaság megszűnjön?” - tette fel a kérdés Ács Sándorné, aki azt is közölte, fellebbeznek az ítélet ellen.