Pert vesztett a Fidesz volt szóvivője a Helsinki Bizottsággal szemben

-

Hoppál Péter szóvivőként 2013-ban nevezte amerikai pénzen eltartott álcivil szervezetnek a Helsinki Bizottságot, amelyik rendszeresen lejáratja Magyarországot. A szervezet perelt, és jogerősen is nyert.


Hoppál Péter a Helsinki Bizottság korábbi közleménye szerint a következőt mondta 2013-ban:
  • „[E]gy tényfeltáró cikk kapcsán kiderült, hogy ez az amerikai spekuláns kör mintegy félmilliárd forint hálapénzt fizetett ki olyan álcivil szervezetek számára, akik hajlandók arra, hogy rendszeresen lejáratják Magyarországot, lejáratják a Fideszt és lejáratják a magyar kormányt, mindezt legfőképpen külföldön, külföldi fórumok előtt teszik meg.”
  • „Ezek a fizetett statiszták magukat emberjogi szervezeteknek mondják […].”
  • „Ezekért a dollármilliókért kitartott szervezetek, ezek a szervezetek annyit tesznek, mindössze annyi dolguk, annyi feladatuk van cserébe az amerikai pénzekért, hogy minden fronton támadják tehát a magyar kormányt, támadják a Fideszt, és támadják Magyarország miniszterelnökét.”

A Helsinki Bizottság ezért bocsánatkérésre szólította fel Hoppál Pétert, aki ezt nem tette meg, ezért beperelték a politikust jó hírnév megsértése és hamis tényállítás miatt. Tavaly első fokon a bíróság a civil szervezetnek adott igazat, és arra kötelezte a Fideszt és Hoppált bocsánatkérésre.

Most megszületett a másodfokú ítélet is, amely helyben hagyta az elsőfokút. Így a Fidesznek illetve Hoppál Péter korábbi szóvivőnek a Magyar Nemzetben, a Népszabadságban és a fidesz.hu-n is bocsánatot kell kérnie.

Ezzel csak az egyik pernek van vége, egy idén májusi kijelentése miatt újból beperelte a Helsinki Bizottság a Fideszt.