A HVG nyert a karácsonyi címlapja miatti perben

Fotó: MTI / Oláh Tibor

-

A Nagy Harácsony című lapszám politikusok pénzéhségéről és nem a keresztények kigúnyolásáról szólt, így döntött a Fővárosi Törvényszék a Mandiner.hu szerint. A döntés nem jogerős, a felperes fellebbez.


A pert Ékes Ilona korábbi fideszes képviselő indította a HVG hetilap ellen, mert szerinte a címlappal keresztényi mivoltában sértették meg. Ez az első olyan per – írja a Mandiner – amelyet a közösségi személyiségi jogok védelme miatt tettek. Erre tavaly óta van lehetőség, ha valakit közösséghez tartozása folytán ért kritika, és ha az súlyosan sértő vagy nagy nyilvánosság előtt teszik.


A képen Jézus születése látható, de az arcok helyére jelenlegi közszereplők arcát illesztették be. Így lett például Máriából Vida Ildikó, NAV-elnök, Józsefből Orbán Viktor miniszterelnök. A képen szerepel még Habony Árpád, Lázár János, Szijjártó Péter, Rogán Antal, A kisded Jézus helyén pedig egy halom arany.

Ékes Ilona ügyvédje a tárgyaláson elmondta, hogy nem a közszereplőket akarja védeni ügyfele, hanem a montázs őt keresztény mivoltában sértette.

A HVG azzal védekezett, hogy a címlapjuk nem a vallásos közösségek kifigurázásáról szól, hanem a politikusok és közhatalmat gyakorlók pénzéhségéről és gazdagodásáról.

Nehéz-Posony Márton, a lap ügyvédje szerint:


a közhatalmat gyakorlókat hasonlítjuk azokhoz, akik minden másnál jobban imádják a pénzt: mint a Messiást. Ez a helyes értelmezése a karikatúrának.

A bíró a HVG-nek adott igazat, ugyanis szerinte közösséget sérteni csak szándékosan lehet, „véletlenül is elképzelhető, de nem ez a kategória” – mondta a bíró.


Ékes Ilona és ügyvédje a Mandiner kérdésére közölték, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen, így az várhatóan nem emelkedik jogerőre.


A kifogásolt kép