Pert indít a Klik ellen a dombóvári önkormányzat

-


A Népszabadság cikke felidézi, hogy Dombóváron a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hét, önkormányzati tulajdonú általános és középiskolát vett át működtetésre 2013-ban. Ezekre a tanintézményekre a város milliárdokat fordított a korábbi évtizedben, a település irányítói ugyanakkor úgy látják, hogy noha a város havonta 14 millió forintot utal az államnak az iskolák karbantartására, az állami fenntartó ebből az elmúlt három évben szinte semmit nem költött ilyen célra, ezért az ingatlanok állaga sokat romlott.

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere a lapnak elmondta: a városvezetés jelezte elégedetlenségét a Klik helyi és megyei tankerületének, a panasznak azonban nem volt hatása. A polgármester úgy fogalmazott: elismeri, hogy egyik épület sem omlik össze, ha továbbra is elmaradnak a javítások, az ingatlanok ugyanakkor sokat veszíthetnek értékükből.

A polgármester szerint a dombóvári probléma országos jelenség, ám a települések eddig nem mertek szembeszállni a Klikkel. A Tolna megyei város „bátorságában” az is szerepet játszott, hogy itt a 2014-es választáson a Természetesen Dombóvár jelöltjei legyőzték a Fidesz aspiránsait.

A Népszabadság megpróbálta szóra bírni az iskolaigazgatókat, de ők a Klik engedélye nélkül nem nyilatkozhattak. A Klik területi vezetője pedig azzal hárította el a megkeresést, hogy előbb egyeztetnie kell a Klik központjával.