Lázár reményei szerint peren kívül egyezkednek Simicskáék

Fotó: MTI/MTVA / Mészáros János

-

Az M4-es építésének folytatását vizsgálják, de valószínűbb, hogy inkább más utakat építenek a szolnokiaknak.


Az Európai Bizottság segítségét kéri a kormány, hogy kiderüljön, valóban vizsgálódott-e az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF az M4-es autópálya ügyében - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A politikus egy birtokukban lévő levélre hivatkozva azt mondta, hogy az OLAF vizsgálódhat vagy vizsgálódhatott az M4 ügyében, és a kilométerenkénti magas ár miatt kockázatot látott a beruházásnál. Ennek az esetleges OLAF-vizsgálatnak a sorsa azonban egyelőre tisztázatlan - tette hozzá.

Lázár János emlékeztetett, hogy a kormány leállította az M4-beruházást, majd jelezte, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) már tárgyalt is a kivitelezésben érintett két külföldi cég képviselőivel, és ezt mindegyik beruházóval megteszi majd. Eddig minden alvállalkozót kifizettek, és természetesen a fővállalkozókat is kifizetik az elvégzett munka arányában - mondta.

A Miniszterelnökség vezetője a kormány fejlesztési szándékairól szólva közölte: a tervek között van a Szolnokot és az M0-st, vagy a Szolnokot és az M5-öst összekötő útnak, vagy mindkettőnek a megépítése. Emellett - a műszaki tartalom felülvizsgálata és a tételes elszámolás után - meg kell vizsgálni a megkezdett M4-es beruházás folytatásának lehetőségét Fegyvernek irányában. Szolnok és az M0-s összekapcsolására, vagyis a régi 4-es út négysávosítására megvan az építési engedélyes terv, Szolnok és az M5-ös összekötésének, így a 405-ös négysávosításának pedig a kormány kész megteremteni az anyagi feltételeit - ismertette Lázár János.

Az M4-es kivitelezőinek esetleges kártérítését firtató kérdésre a miniszter azt mondta, a NIF arról tájékoztatta őt, hogy az eddig az infrastruktúra-fejlesztő tárgyalási meghívását elfogadó cégek nem peres úton kívánják rendezni ezt az ügyet. Azon azonban csak a két külföldi cég volt ott. Így Lázár csak bizakodik.


Remélem, ha egy külföldi cég ennyire korrekt, akkor a magyar is legalább ennyire korrekt lesz a saját hazájával, akiből elég jól élt az elmúlt 4 évben

Lázár János a Közgépre utalt. A kivitelezők között van a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég is. Sajtóértesülések korábban arról szóltak, hogy a kormánnyal amúgy is összekülönbözött üzletember perre készül az állammal.

Ezért a VS.hu megkérdezte, Simicska Lajos miért nem volt ott első körben az egyeztetésen. A miniszter szerint azonban ennek semmi jelentősége nincs.


A NIF vezetése biztos nem ért rá egész nap ezzel foglalkozni. Nincs politikai üldöztetés”

- közölte Lázár János.