Perlik Kocsis Mátét a menekülteket sértő kijelentései miatt

-

A Helsinki Bizottság személyiségi jogi pert indít Kocsis Máté józsefvárosi polgármester ellen, miután egy Facebook-bejegyzésében „durván általánosító, gyűlöletkeltő kijelentéseket tett” a II. János Pál pápa téren tartózkodó migránsokkal kapcsolatban.


Kocsis Máté augusztus 4-én többek között azt írta ki Facebookjára, hogy a „népvándorlók sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak", ennyi emberi ürülék pedig „még soha nem volt közterületen". A játszótérre kitettek egy „építési terület" feliratú táblát is, lezárva azt.


(Később rácáfoltunk Kocsis megjegyzéseire, tapasztalataink szerint egyáltalán nem randalíroznak a menekültek a volt Köztársaság téren.)

A Magyar Helsinki Bizottság keddi közleménye szerint azonban Kocsis „durván általánosító, gyűlöletkeltő kijelentéseket tett" a II. János Pál pápa téren tartózkodó migránsokkal kapcsolatban. Felhívják a figyelmet, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja a zaklatást, azaz a megfélemlítő, ellenséges, megszégyenítő környezetet kialakító magatartásokat.

A jogvédő szervezet ezért személyiségi jogi pert indít a polgármester és az önkormányzat ellen, és azt követeli, nyilvánosan kövessék meg a méltóságukban megsértett menedékkérőket.