Perelhető a paksi szerződés titkossága, de ez csak a forma

-

A paksi bővítésről szóló szerződés továbbra is titkos marad, a parlament honlapján megjelent törvénymódosítás célja, hogy a szöveg megfeleljen az Európai Bizottságnak.


Megjelent a parlament honlapján a paksi bővítésről szóló, orosz - magyar szerződés titkosságát biztosító törvény módosítása, vette észre a 444.hu.

A törvény alapból 30 évre titkosította a szerződést, ezt azonban az Európai Bizottság kifogásolta. A módosítás értelmében, amit Brüsszel is elfogadott, vonatkozik a jogszabályra a közérdekű adatok nyilvánosságát előíró infotörvény azzal, hogy továbbra sem ismerhetők meg azok az üzleti és műszaki adatok, szerződések és a döntéseket előkészítő adatok, amelyek megismerése nemzetbiztonsági érdeket vagy szellemi tulajdonhoz fűződő jogot sértene.

Ezek az adatok továbbra is 30 évig titkosak, és a jogszabály indoklása külön kiemeli, hogy a módosítás nem jelent a hatályos szabályozáshoz képest tartalmi változást.

A törvényből azonban az is következik, hogy az infotörvény alapján eljárást lehet indítani mostantól egyes részletek nyilvánosságáért, írja a 444.hu, amely szerint a probléma ezzel az lehet, hogy ha valaki nem ismeri a szerződést, akkor azt se tudhatja, hogy melyik részletét lehetne kiperelni.