Perel az LMP a paksi bővítés ütemtervéért

-

Szél Bernadett eddig közérdekű adatigényléssel próbálkozott, hiába.


Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. szerint döntés-előkészítő anyagról van szó, ezért nem adják ki az atomerőmű bővítésének ütemterveit.

Szél Bernadett LMP-s politikus szerint a korábbi cáfolatok ellenére a válaszból egyértelművé vált, hogy létezik ilyen anyag, különben azt írták volna, nincs ilyen dokumentum.

A politikus azt mondta, korábban is kapott döntés-előkészítő anyagokat, köztük egy 2012-es tanulmányt, amely szerint a bővítés miatt nő az áramár. Szél Bernadett szerint a tanulmány azt is igazolja, hogy az áremelkedést részben a fogyasztók fizetik meg. A párt talált olyan tanulmányt is, amely szerint 2020-tól kisebb gázerőművekkel ki lehetne váltani a jelenlegi blokkokat, bővítésre nincs szükség.


Korábban Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár az elmúlt 40 év legjobb üzletének nevezte a paksi bővítést. A kormányzati érvek szerint az oroszoktól a bővítésre kapott hitel rendkívül kedvező, a következő évtizedekben is az atomerőművel érhető el a legolcsóbb áram. Lázár János szerint a bővítéssel Magyarország növeli függetlenségét az energiák terén.