Perbe fogták Sorost, Obamát és Clintont is az utcai erőszak miatt

Fotó: MTI/EPA/DPA / ANDREAS GEBERT

-

A pereskedő őrmester több mint 500 millió dolláros kártérítést követel.


Demetrick Pennie, a dallasi rendőrség őrmestere pert indított több mint egy tucat személy és intézmény ellen, mert szerinte ők tehetnek az Amerikában tapasztalható etnikai feszültségekről – írja a Dallas Morning News. Az alperesek között a Black Lives Matter vezetői mellett más közéleti szereplők is vannak, például Al Sharpton lelkész, polgárjogi aktivista, Louis Farrahkan, az Iszlám Nemzet vezetője, az Új Fekete Párducok, Barack Obama elnök, Hillary Clinton demokrata elnökjelölt, de még Soros György befektető, tőzsdei spekuláns és filantróp is.

Az őrmester egyben az Elesett Dallasi Rendőrök Alapítványának (Dallas Fallen Officer Foundation) elnöke is. A szervezet elsősorban a Black Lives Matter civil mozgalmat tartja felelősnek a faji zavargások és a rendőrök elleni erőszak kialakulása miatt. A kereset indoklásában az szerepel, hogy az alperesek már többször ösztönözték a híveiket és másokat is abban, hogy vegyenek részt az utcai agressziókban, amelyekben megsérültek vagy életüket vesztették a szolgálatot teljesítő rendőrök.

A felperest Larry Klayman képviseli a Freedom Watch jobboldali szervezettől. Szerinte kötelességük fellépni az erőszak ellen, amely miatt már öt rendőr halt meg, és heten megsebesültek a dallasi lövöldözéskor. A 66 oldalas peranyagban a kártérítés összege több mint 500 millió dollár.