Pénztárgépbotrány: ellentmondásba keveredtek a hatóságok

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt - képünk illusztráció / MTI/Czeglédi Zsolt - képünk illusztráció

-

Az online pénztárgépek megrendelői több milliárd forintnyi előleget fizettek már ki annak a cégnek, melynek pénztárgépét nemrég mégsem engedélyezte a hatóság. A cég állítólag csalásra alkalmas gépet fejlesztett, amit az Alt Cash tagad. A kormány is lépett: az előlegek beszámíthatóak lesznek az új gép árába. Eközben nem világos, történt-e feljelentés az ügyben.


A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) honlapján közölte, hogy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen bűncselekmény alapos gyanúja miatt. Az Országos Rendőr-főkapitányság a VS.hu megkeresésére azonban az közölte, hogy az eljáró hatósághoz mostanáig nem érkezett meg a MKEH feljelentése. Az eljárás egyébként egy állampolgári feljelentés alapján indult meg. Az online pénztárgépeket forgalmazó Alt Cash Kft. levélben igyekezett megnyugtatni megrendelőit. A VS.hu birtokába került dokumentumban azt írja, hogy az MKEH által feltárt apróbb szoftveres hibát már azonosította, és kijavítja. A forgalmazó visszautasította a feltételezést, hogy olyan pénztárgépet fejlesztett volna, amivel csalni lehet, mert ez üzleti érdekeivel is ellentétes lenne. A forgalmazó kifogásolta, hogy az MKEH ahelyett, hogy a feltárt biztonsági rés javítására szólított volna fel, a készülék engedélyét vonta vissza, ezáltal bizonytalan helyzetbe hozva több tízezer megrendelőt. Egy több pénztárgépet is használó bolt tulajdonosa a VS.hu-nak elmondta, hogy az Alt Cash Kft.-től egy  SAM4S NR-440 típusú online pénztárgépet kívántak rendelni tavaly októberben, ám annak akkor még nem volt engedélye, így végül egy SAM4S NR-300 ONLINE típusú gép szerepelt a megrendelő lapon. Ez utóbbi engedélyét az elmúlt hónapokban hol visszavonták, hol kiadták, míg végül az elmúlt héten ismét megtiltották a forgalmazását. A bolt tulajdonosa úgy tudja, hogy erről a forgalmazót hivatalosan nem is értesítették. A megrendelők 15 napot kaptak arra, hogy másik gyártót bízzanak meg. A boltos szerint a lépések célja a megrendelők elbizonytalanítása lehet. Úgy értesült, hogy a nyomozók a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál tartottak házkutatást, míg az Alt Cash Kft.-től csak néhány dokumentumot kértek be.


Közben lépett a kormány is

A kormány átvállalja az Alt Cash és a Japán Cash által forgalmazott, de a múlt hét óta nem engedélyezett pénztárgépek megrendelőitől az előleg befizetését, és jogi úton lép fel a cégekkel szemben – közölte szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A bajba jutott vállalkozóknak a tárca azt javasolja, hogy mihamarabb rendeljenek másik – engedéllyel rendelkező – pénztárgépet a NAV honlapján. A kereskedőknek nem kell új üzembe helyezési kódot igényelniük az adóhatóságtól, felhasználhatják azt a kódot, amelyet korábban, a visszavont engedélyű gép megrendelésénél használtak.   Az új pénztárgép kiválasztásával és megrendelésével egyidejűleg az ügyfélkapun keresztül a károsultaknak jelezniük kell, hogy követelésüket az államra engedményezik. A kormány az átvállalt előlegnek megfelelő összeget az új forgalmazónak adja át, így a vállalkozók, a már megfizetett előleggel kevesebbet fizetnek a forgalmazónak az adattovábbításra alkalmas, online kassza megvételekor.

Az NGM a pénztárgép átállás segítésére létrejött munkabizottság rendkívüli ülésén született javaslatokat és a piaci szereplők igényeit is mérlegelve döntött.


Az ellenzéket is izgatja a pénztárgépbotrány

Az MSZP szeptember 1-jéig tolná ki az online kasszák üzembe helyezésének határidejét, hogy legyen idő a beüzemelésre, és senki ne veszítse el az ahhoz kapcsolódó támogatást. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a kormánynak nemcsak a határidőt kellene hosszabbítania, hanem a vállalkozókat is kártalanítania kell, ha a gyártó nem képes a pénztárgépei hibáját kijavítani. A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli a kormánytól, hogy engedélyezze újabb, olcsó online pénztárgéptípusok forgalomba hozatalát. Az LMP arra szólította fel a kormányt, hogy vállaljon garanciát annak érdekében, hogy ne érje kár azokat a kisvállalkozókat, akik olyan online pénztárgépet rendeltek, amelynek az engedélyét a múlt héten visszavonták. (Képeink illusztrációk)