Pénzt veszíthetnek a menekülteket befogadó városok

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Trump elnök durva fellépéssel kérkedett.


Jeff Sessions igazságügyi miniszter szerint az úgynevezett menedékvárosok a szövetségi támogatások elosztására létrehozott pályázati rendszerben dollármilliókat fognak veszíteni, ha nem toloncolják ki az illegális bevándorlókat.

Menedékvárosoknak nevezik azokat a településeket, amelyek illegális bevándorlókat fogadnak be. Trump egyik első, januári elnöki rendelete szerint a kormányzat megvonja a szövetségi támogatást ezektől a városoktól, ha nem működnek együtt a szövetségi bevándorlási és rendfenntartó erőkkel az illegálisan ott-tartózkodók kitoloncolásában.

Sessions bejelentette: új pályázati rendszert vezetnek be a központi szubvenció az elnyerésére, amely körülbelül 250 millió dollárt biztosít a bűnüldözésre.

Az új rendszer szerint a pályázó településeknek kötelezően és igazolhatóan együtt kell működniük a bevándorlási hatóságokkal. Azt is lehetővé kell tenniük, hogy a belbiztonsági minisztérium munkatársai bemehessenek a börtönökbe és kikérdezhessék azokat, akikről azt gyanítják, illegálisan tartózkodnak az Egyesült Államokban.

„Az úgynevezett menedékvárosok politikája miatt országunk kevésbé biztonságos, mert ezek aláássák törvényeinket és olyan illegális bevándorlókat védenek, akik pedig bűncselekményeket követtek el” – mondta Sessions. A miniszter szerint a pályázati rendszerben megfogalmazott követelmények régi elvárások, amelyektől a kormányzat azt reméli, hogy nagyobb lesz a közbiztonság.

Trump is a menedékvárosokkal szembeni szigorú fellépésről beszélt. Az ohiói Youngstownban azt mondta: a menedékvárosok "a törvénytisztelő amerikaiaknak kellene menedéket nyújtsanak, és nem bűnözőknek vagy bandatagoknak, akik pokolba kívánják az országunkat". Trump egyúttal dicsérte a határvédelmi szerveket is, akik "vérszomjas bűnöző bandákat számolnak fel". Mindezt nem "politikailag korrekt" módon teszik. „Durvák vagyunk” – mondta az elnök.