Pénzt moshatott a spanyol hercegnő

Fotó: Corcoran Gallery of Art (United States) - Jean-Baptiste-Simeon Chardin: Mosogató nő / Corcoran Gallery of Art (United States) - Jean-Baptiste-Simeon Chardin: Mosogató nő

Krisztina hercegnő, I. János Károly spanyol király lánya ellen csalás és pénzmosás miatt emeltek vádat. A feltételezések szerint férjének segédkezett a bűntettek elkövetésében.


Vádat emeltek Krisztina hercegnő ellen csalás és pénzmosás miatt - jelentette be a Palma de Mallorca-i bíróság. Ilyesmi, vagyis hogy idáig jut egy büntetőeljárás, a spanyol királyi családban most először fordul elő. A hatóságok szerint I. János Károly fiatalabb lánya a férjének, az egykori válogatott, kétszeres olimpiai bronzérmes kézilabdázó Iñaki Urdangarinnak segített több mint 5 millió eurónyi elsikkasztott közpénzt tisztára mosni különböző vállalkozásokon keresztül. A királylány ellen indult büntetőeljárást először felfüggesztették, majd tavaly tavasszal mégis meggyanúsították, hogy részt vett a férje által elkövetett bűntettben. A 2011 végén kipattant korrupciós ügy és más botrányok miatt a spanyol uralkodóház népszerűsége megromlott. Egy friss felmérés szerint a spanyolok 62 százaléka azt szeretné, ha I. János Károly lemondana a trónról.


Tavaszi fordulat Krisztina ügyében

Krisztina hercegnő ellen először nem találtak bizonyítékot, az ügyben eljáró bíró azonban bekérte az államkincstár elmúlt 10 évre vonatkozó jelentését a hercegnő vagyonáról és pénzügyeiről. Így bukkant olyan adatokra, amelyek alapján a király lánya mégis a vádlottak padjára kerülhet. Az új információk szerint az a cég, amelyet a sikkasztáshoz felhasználtak, felerészben az ő tulajdona, így tudnia kellett a machinációkról. Az ügy fő gyanúsítottja Krisztina férje, Iñaki Urdangarin. Azzal vádolják, hogy 6 millió eurót sikkasztott sportesemények támogatására szánt közpénzekből, vagyis saját bankszámláira utalta az államkincstártól kapott támogatást.