Pénzt ad vissza az Apple

Fotó: RU WEIZHEN / IMAGINECHINA / István Hajdu

-

HÁTTÉR

Virtuális datolyát, tízdolláros pixeles versenyautót, új Angry Birds-t vett a gyerek? Most az egyszer visszaadja a pénzt az Apple.


Szülők ezrei lélegezhetnek fel az Egyesül Államokban. Az Apple peren kívül megegyezett a fogyasztóvédelmi és versenyfelügyeleti feladatokat ellátó Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC), és több mint 32,5 millió dollárt térít vissza a felhasználóknak. Az FTC azt kifogásolta, ahogy az iOS-en futó alkalmazásokban különböző kiegészítő funkciókat, virtuális tárgyakat lehet venni. Az in-app purchase-nek, azaz alkalmazáson belüli vásárlásnak nevezett megoldás jellemzően a gyerekeket hajszolta bele újabb, fizetős kiegészítők letöltésébe. A BBC által idézett egyik szülő azt mondta, hogy gyermeke 2600 dollárt, csaknem 575 ezer forintot költött el így.


Tim Cook: semmi olyat nem kért az FTC, ami ne lett volna tervben amúgy is


Én elmentem a vásárba

Az Apple boltjában ráadásul úgy volt megoldva az alkalmazáson belüli vásárlás, hogy a jelszó beírása után 15 percig bármit meg lehetett venni újabb azonosítás nélkül. A bizottság azt is kifogásolta, hogy a jelszó megadása után már nem lehetett felülvizsgálni a vételt;  a szülők csak leokézni vagy elutasítani tudták a tranzakciót. A két gyakorlat miatt tízezerszámra kapta a panaszokat az FTC.

Az Apple a vásárlási folyamatot is megváltoztatja, mégpedig úgy, hogy véletlenül ne lehessen engedélyezni egy alkalmazáson belül tranzakciót, illetve, hogy világos legyen, mi történik a jelszó beírása után. A változásoknak március végére kell életbe lépniük, addig - pár kattintással - még el lehet költeni egy vagyont virtuális javakra. A megegyezés csak arra kötelezi az Apple-t, hogy az amerikai App Store-t használóknak térítsen vissza pénzt. A BBC a korábbi, hasonló akció alapján úgy véli, hogy ennél nagyvonalúbb lesz a cég. A 32,5 millió dolláros kiadás zsebpénz a cégnek, amely a tavalyi évet 37 milliárd dolláros profittal zárta.