Pénzjutalom jár a Kínába utazóknak

-

Ötszáz jüant, megközelítően 18 ezer forintnak megfelelő összeget ajánlanak minden egyes Hszincsiangba érkező turistának Kínában, miután az utóbbi idők terrorcselekményei miatt jelentősen megcsappant az északnyugat-kínai országrész turistaforgalma.


A tartományba a márciusi 27 halálos áldozattal járó kunmingi pályaudvari késeléses merénylet után sokan lemondták útjukat, a forgalom a tavalyi évhez képest 40 százalékkal esett. Éppen ezért hozta a döntést a helyi kormányzat, hogy ösztönözzék az egyébként az átlagnál sokkal több látnivalót kínáló, népszerű természeti és épített látványosságokat felvonultató, kultúrájában egyedi térségbe utazást.


A legutóbbi kínai holdújév, a tavaszünnep idején például több mint egymillió belföldi turista látogatott Hszincsiangba, ahol több mint 739 millió jüant (26,4 milliárd forint) költöttek el. A tavalyi év végén másfélmillió munkahelynél több kötődött a turizmushoz. Bár felmerült, hogy jó lenne könnyíteni a vízumkiadást a régióval szomszédos nyolc országba, így Oroszországba, Mongóliába, Kazahsztánba, Kirgizisztánba, Tádzsikisztánba, Afganisztánba, Pakisztánba és Indiába, de a hatóságok nagy valószínűséggel nem lesznek fogékonyak a határnyitás ötletére, lévén, hogy azt feltételezik, a terrorcselekmények mögött határon túli szakadár szervezetek húzódnak meg, amelyek segédanyagokkal, kiképzéssel buzdítják a muszlim vallású ujgur őslakosokat lázadó erőszakos cselekmények elkövetésére. Az elmúlt hetekben több véres merényletet is elkövettek az autonóm területen, ahol Peking "áldásával" ádáz küzdelmet, egy éves kampányt hirdettek a terrorizmus ellen. A helyi kormányzat ugyanakkor tart attól, hogy a kemény hatósági fellépés eredményeként tovább nő az ellenállás és éleződik az etnikai ellentét az ujgurok és a nagyrészt az elmúlt évtizedekben betelepült han kínaiak között.