Pénzért utaztattak volna illegális migránsokat, lecsapott rájuk a TEK

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

A két ember öt szíriait szállított volna Röszke térségéből Budapestre, most „jogellenes tartózkodás elősegítése” miatt kell felelniük. Akár két évet is kaphatnak.


A Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége a rajtütés során a két személyt – mint a TEK fogalmaz: bandát –elfogta és előállította a Szegedi Rendőrkapitányságon, ahol a rendőrség „jogellenes tartózkodás elősegítése” vétségével gyanúsította meg őket.


Ezt mondja a Btk. a „jogellenes tartózkodás elősegítéséről”

  • 354. § (1) Aki

a) az Európai Unió tagállamának,

b) az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam vagy

c) az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam állampolgárával azonos jogállású állampolgár államának

területén történő jogellenes tartózkodáshoz vagyoni haszonszerzés végett segítséget nyújt olyan személy részére, aki ezen államok egyikének sem állampolgára, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki vagyoni haszonszerzés végett külföldi személy magyarországi jogellenes tartózkodásához nyújt segítséget.


A TEK az elfogásról beszámoló közleményben azt írta, hogy folyamatosan figyeli a szerb-magyar határszakaszon megjelenő illegális bevándorlók mozgását. A felderítő, elemző munka célja – írta a TEK –, hogy minimálisra csökkentse az olyan személyek megjelenésének lehetőségét Magyarországon és az Európai Unióban, akik biztonsági kockázatot jelenthetnek.

Ami az illegálisan Magyarország területén tartózkodó öt szíriait illeti, őket a TEK átadta az illetékes határrendészeti kirendeltségnek.