Pénzért intézték a külföldiek kedvezményes honosítását

Fotó: MTI / Máthé Zoltán / MTI / Máthé Zoltán

-

Tizenhat ember ellen emelt vádat az ügyészség.


Honosítási eljárásokkal kapcsolatos korrupciós bűncselekmények miatt emelt vádat tizenhat ember, köztük két kormány-tisztviselő ellen a Fővárosi Főügyészség. Ibolya Tibor főügyész szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult bűnügyben a vádlottak között a közvetítők és a kérelmeket benyújtó külföldi állampolgárok is vannak.

Az első- és a másodrendű vádlott – egy péceli és egy budapesti nő – kormánytisztviselőként dolgozott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal egyik fővárosi kirendeltségén. Feladataik közé tartozott a honosítási kérelmek átvétele és nyilvántartási rendszerben való rögzítése.

A két vádlott 2014 januárja és 2015 márciusa között olyan külföldi állampolgárok egyszerűsített honosítási kérelmeit is befogadta, akik a magyar nyelvet nem értették és nem beszélték, ezért a törvényi feltételeknek nem feleltek meg.

A vádirat szerint a két kormánytisztviselő három társa – az elsőrendű vádlott ismerősei – közvetítői szerepet töltöttek be. Két esetben a közvetítők pénzt kértek a külföldiektől, akikkel közölték, hogy annak egy részét az állampolgársági ügyintéző, az elsőrendű vádlott kapja.

A vádlottak az ügyészség szerint tíz külföldi egyszerűsített honosítási ügyében jártak el jogellenesen. A rendőrök az elsőrendű vádlottat 2015. március 18-án egy pénzátadáskor tetten érték és elfogták. A másodrendű vádlott másnap reggel több, a honosítási kérelemmel kapcsolatos okiratot megsemmisített.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben több rendbeli hivatali visszaélés, valamint hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot.