Pénzbüntetéssel megúszták a Sándor-palota erkélyére mászó aktivisták

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János / MTI/MTVA / Marjai János

-

Három Együtt-PM-es aktivista februárban mászott fel a Sándor-palota erkélyére, ahol a paksi bővítés ellen tiltakoztak. A létrát tartó negyedik társuk is a bíróság előtt végezte.


Az aktivisták „túszul ejtettek” néhány zászlót is, amit eredetileg addig nem adtak volna vissza, míg Áder János köztársasági elnök vissza nem küldi a parlamentnek a paksi atomerőmű bővítéséről szóló jogszabályt, valamint nem kezdeményez népszavazást az ügyben.

Egyik követelésük sem teljesült, a zászlókat viszont viszonylag hamar visszaadták a rendőröknek.

OGY2014, Sándor-palota, Együtt-PM aktivisták

Miután első felszólításra nem adták vissza a zászlókat, jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt jelentette fel őket a rendőrség. A Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke, Völgyesi Miklós is feljelentést tett. Szerinte ugyanis az, hogy csak feltétellel adták volna vissza a zászlókat, felveti a terrorcselekmény gyanúját. A nyomozást ez alapján ugyan megtagadták, de az iratokat továbbították a bíróságra azzal, hogy garázdaságról is szó lehet.

A Budai Központi Kerületi Bíróság részben megszüntette az eljárás az aktivistákkal szemben, négyből két fiatalt marasztaltak el azért, mert nem adták át elsőre a zászlót. A két aktivista 20-20 ezer forintos szabálysértési bírságot kapott. tárgyalás, Sándor-palota, Együtt-PM aktivisták pere A bíróság szerint a fiatalok garázdaságot nem követtek el, ebben az esetben a nemzeti jelképek sem sérültek.