Pénzbírságra ítélték a Szabadság téri emlékművet megdobálókat

Fotó: Polyák Attila

-

A bíró szerint nem lehet politikai véleménynyilvánításnak tekinteni akciójukat, mert aznap nem volt tüntetés.


Kedden fejenként 30 ezer forintot büntetést rótt a bíróság Komáromy Gergőre és Kiripolszky Csongorra. A vád garázdaság volt, a ligetvédőként is ismert Komáromy (G Ras) és Kiripolszky hétfő délután festékkel dobták meg a Szabadság téri szovjet emlékművet, hogy az orosz befolyás erősödése ellen tiltakozzanak. A rendőrök előállították és 72 órás őrizetbe vették őket – írja a 444.

A tárgyaláson a vádlottak elismerték, hogy 8 festékes lufit dobtak az emlékműre. Ezekben a lufikban gyerekeknek szánt arcfesték volt. Az akció előtt teszteltek, és megbizonyosodtak arról, hogy könnyen lemosható. Tettüket nem is tartják politikai akciónak, inkább társadalmi felelősségvállalásnak.

Az ügyészség szerint Komáromyék magatartása kihívóan közösségellenes volt, hiszen az emlékmű, amit megdobáltak, a fasizmus áldozatainak állít emléket. Mivel elismerték a szabálysértést, a vád pénzbüntetés kiszabását indítványozta Komáromyék ellen, a védelem viszont a vád ejtését.

Az ítélet az elkövetőket egyenként 30 ezer forintos bírságot szabott ki, az első fokú ítélet ellen még fellebbezést nyújtanak be. A bírságba 4000 forintos értéken beszámítanák a fogdán töltött éjszakát is, így csak 26 ezer forintot kellene fizetniük Komáromyéknak.

Az ítélet indoklásában a bíró azt mondta, nem lehet politikai véleménynyilvánításnak tekinteni az emlékmű összefestékezését, mert nem egyértelmű, hogy a tettet a vandalizmus vagy a politikai véleménynyilvánítás hajtotta, hiszen hétfőn délután nem volt politikai tüntetés a Szabadság téren.