Pénzbírsággal sújtaná a gyermekházasságot Németország

Fotó: iStockphoto / eyewave

-

A német kormány betiltaná a gyermekházasságot, és azokat is szabályozná, amiket külföldön kötöttek a Németországba utazók.


Németországban jelenleg 16 évesen is lehet házasságot kötni, ha a partner elmúlt már 18, és a családjogi bíróság hozzájárulását adja. Ezen változtatna a német kormány egy új törvényjavaslattal, miszerint csak 18 éven felüliek házasodhatnának össze.

Az új törvény szerint a külföldön köttetett házasságok érvénytelennek számítanak Németországban, ha bármelyik fél 16 éven aluli volt a megkötéskor. 16-18 év közöttiek esetén a családjogi bíróság dönt. A szabályozás célja a kiskorúak védelme, tehát a menekültügyi vagy idegenrendészeti eljárást nem fogja befolyásolni, ha valakiknek érvénytelenítették a házasságát - mondta az igazságügyi minisztérium.

Ha valaki mégis megsértené a korhatárt, pénzbüntetéssel sújtják. A német kormány ezt a “szerződéses, tradicionális, vagy vallásos” szertartások miatt tartja fontosnak. A legutóbbi adatok alapján 1500 gyerek élhet házasságban Németországban.