Pénzbeli hozzájárulással ki lehetne váltani a menekültek befogadását

-

Az Európai Bizottság megadná a választási lehetőséget a kvótarendszer ellenzőinek: vagy befogadják a menekülteket, vagy fizetnek.


A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung értesülései szerint, az Európai Bizottság kvótarendszert kidolgozó válságtervéről jövőhéten szerdán döntenek. Az EB 120 ezer menekültet osztana szét, ezzel csökkentené a nyomást Magyarországon, Görögországon és Olaszországon. Az új tervezet a szír, az eritreai és az afgán menekülteket érintené, nekik kétéves európai tartózkodást tenne lehetővé. Az Európai Bizottság menekültenként 6000 eurót fizetne a fogadó államoknak.


A lap szerint a bevándorlási hullám azonnali kezelésére kitalált kvótarendszernek köszönhetően 54 ezer menedékkérő kerülne át Magyarországról más uniós országba, 50400 menedékkérőt vennének át Görögországból, és 15600-at Olaszországból.

A lap arra is kitér, hogy a kvóta ellenzőinek is tenne egy gesztust az Európai Bizottság. Ott, ahol nagy nyomás alatt áll a menekültügyi intézményrendszer, hozzájárulás megfizetésével egy évre mentesülhetne a kvótarendszert ellenző tagország a befogadás kötelezettsége alól. A kelet-európai országoknak pedig abban az esetben sem kell ebben részt venniük, ha Ukrajnában rosszabbodik a helyzet, és onnan érkeznek a menekültek ezekbe az országokba.