Pénz van, de nem kell odaadni a védőnőknek

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Bár a védőnői tevékenység finanszírozására jutó 30-35 ezer forintos pluszforrás megérkezett, ennek csak a 12 százalékát kötelesek a munkáltatók odaadni a dolgozóknak.


Az Autonóm Területi Szakszervezet azt szeretné elérni, hogy a védőnőkre is kiterjesszék az egészségügyi szakdolgozói bértáblát, így továbbra sem mondunk le az esetleges őszi sztrájkra vonatkozó tervről – nyilatkozta a Magyar Időknek. Varga Andrea, az érdekvédő szervezet elnöke. Hozzátette: bár örülnek ennek a forrásnak, ez még nem alkalmas arra, hogy érdemben rendezni lehessen a dolgozók bérezését.

Az elnök emlékeztetett: már évek óta jelzik a szaktárcának, hogy a jelenlegi finanszírozási rendelet nem alkalmas érdemi béremelésre. Varga Andrea problémásnak értékelte , hogy a finanszírozás ellátotti létszámhoz kötött, azaz a védőnő hiába lát el akár kétszer annyi gyermeket, nem kaphat több fizetést.

Tájékoztatása szerint a sztrájkbizottság még nem állt fel, jelenleg a sztrájkfelkészülés zajlik a szakszervezetben.

– Nem célunk a munkabeszüntetés, ám szeretnénk, ha a kormány a hungarikummá minősített védőnői szolgálat munkáját érdemben megbecsülné – fogalmazott Varga Andrea.