Pénz helyett üres szavakat kapnak a beszédfogyatékkal élők

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás – a képen Czibere Károly látható (középen) / MTI/MTVA / Kovács Tamás – a képen Czibere Károly látható (középen)

-

Az állam szerint rendben van, hogy a beszédfogyatékkal élők nem részesülnek fogyatékossági támogatásban. Az ombudsman vitatja ezt.


Székely László ombudsman szerint diszkrimináció, hogy a beszédfogyatékossággal élők nem részesülnek fogyatékossági támogatásban, ezért változtatni kell a szabályozáson. Ezzel szemben Czibere Károly államtitkár szerint nem pénzre van szükségük – írta a Magyar Nemzet.

Székely László, az alapvető jogok biztosa vizsgálatában rámutatott, hogy a beszédfogyatékkal élők a szabályok szerint nem részesülhetnek támogatásban, ezzel pedig az állam nem tesz eleget az esélyegyenlőség megteremtése követelményének.

Szerinte a jogalkotónak semmilyen indoka nincs arra, hogy az egyéb fogyatékosságoktól eltérően kezelje a beszédfogyatékosságot, tehát a szabályozás diszkriminál.Czibere szerint nem jár pénz

A biztos megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, ahol Czibere Károly államtitkár megerősítette, hogy az afáziás betegek nem jogosultak fogyatékossági támogatásra, vagyis pénzbeli juttatásra. Helyzetük akadálymentes, integrált környezet és közszolgáltatások kialakításával javítható.

Ezzel szemben az ombudsman állítja:


Egy afáziás betegnek ugyanolyan
nehézségekkel kell megküzdenie a munkavállalás
és a mindennapi élet bármely területén,
mint egy hallás- vagy látássérültnek.

Székely László felidézte, hogy már elődje, Szabó Máté is foglalkozott az üggyel, azt kérve a tárcától, hogy változtasson a szabályokon. Most ugyanezt kérte Székely is.

A legfrissebb adatok szerint 115,5 ezer ember részesül fogyatékossági támogatásban, miközben a KSH adatai szerint 490 ezer fogyatékossággal élő ember van Magyarországon.