Pénz és értékpapír is hiányzik a Buda-Cashnél

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

Lezárult a brókercég vagyonvizsgálata – közölte a felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a honlapján. Az ügyfeleknek elég sok rossz hírrel szolgálnak.


A PSFN tájékoztatása szerint egyes értékpapírokból kevesebb van meg ténylegesen, mint amennyi az ügyfelek összesített követelése, így nem várható azok teljes mértékű kielégítése. Ezeknél az értékpapíroknál kidolgoznak egy, a jogi környezetbe illeszkedő kiadási menetrendet. Hiányoznak egyebek mellett Richter-, Mol-, OTP-papírok, valamint diszkont kincstárjegyek és különböző sorozatú állampapírok is.


A PSFN közölte: a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény ez év július 7-től hatályos rendelkezései már tartalmazzák az ilyen, hiánnyal végződő esetekben alkalmazott felosztási mechanizmust. Amint elkészül a törvény alapján megfogalmazott kiadási menetrend, a PSFN tájékoztatni fogja a Buda-Cash ügyfeleit a kiosztásról.

Sok olyan ügyfél van, aki pénzt – forintot vagy devizát – tartott a számláján, azonban a vizsgálat megállapította, hogy az ügyfelek teljes mértékű kielégítésére nincs elég pénz a Buda-Cash különböző számláin. A pénzköveteléseket így a felszámolási eljárás későbbi szakaszában osztják ki.

A PSFN a Trend portfólióval rendelkező ügyfeleket arról tájékoztatta, hogy esetükben sincs meg a teljes mértékű kielégítéshez szükséges vagyon.


Saxo Bank


Azoknak az ügyfeleknek, akik a Saxo Bankban elhelyezett külföldi értékpapírokkal vagy pénzeszközökkel rendelkeznek, egyelőre nem lehet kiadni sem a pénzt, sem az értékpapírokat – derül ki a dokumentumból. Ezekhez az eszközökhöz ugyanis a felszámoló jelenleg nem fér hozzá, mivel a Saxo Bank visszatartja azokat. A svájci jegybank 2015. januári döntése következtében a magas kockázatú, tőkeáttételes devizaügyleteket kötött ügyfeleknek jelentős tartozásuk halmozódott fel, és a Saxo ennek fejében tartja vissza a nála lévő eszközöket mindaddig, amíg a felé fennálló összes tartozást nem rendezik ezek az ügyfelek.

A felszámoló nem fogadja el a Saxo Bank eljárását, ugyanakkor a banknál elhelyezett értékpapírokhoz és pénzeszközökhöz hozzáférni nem tud, így a tulajdonosoknak sem tudja egyelőre kiadni azokat. Az értékpapírok visszaszerzése érdekében az egyeztetés folyamatos a Saxo Bankkal, a szükséges jogi lépéseket megteszik – olvasható a honlapon.


Pershing LLC

Arról is tájékoztatnak, hogy az amerikai New Jersey-ben működő Pershing LLC és a Buda-Cash kapcsolatában ugyanez a helyzet. Az értékpapírokra – amelyek jellemzően amerikai kibocsátású részvények – az ügyféltől a megrendelést a Buda-Cash vette fel, ám a papírok megvételét és nyilvántartását a Pershing LLC végezte. Az értékpapírok most is az ő számláikon vannak, ugyanakkor a hiány jelentős, ugyanúgy, mint a Saxo Banknál.

A felszámoló már megkereste a Pershing LLC-t is az ügy mielőbbi rendezése érdekében, ám idáig válasz nem érkezett. Ha az egyeztetés nem jár sikerrel, itt is bonyolult peres eljárásra lehet számítani, amelynek lezárulásáig az értékpapírokat a Buda-Cash nem kapja vissza.

A már lejárt D150415 kincstárjegyek kiadása a törvény szerinti felosztással, arányosan zajlik majd – olvasható a honlapon.


Mindenkit behívnak, mert nem mindenki létezik

Azokat az ügyfeleket, akik a Buda-Cashnél meglévő értékpapírral rendelkeznek, folyamatosan hívják be adategyeztetésre, hogy ezt követően az ügyfél által megadott új értékpapírszámlára transzferálhassák át a papírjaikat. Felhívják a figyelmet arra, hogy a személyes azonosítás azért is szükséges, mert az ügyféllistán találtak nem létező személyt is.

Az értékpapírok transzferálásához az ügyfeleknek értékpapírszámlát kell nyitniuk, ezért a személyes adategyeztetésre a már megnyitott új értékpapírszámlával, annak azonosító adataival kell az ügyfeleknek bemenniük.