Pénteken kezdik újra a tárgyalást a szíriai tűzszünetről Genfben

-

Országos tűzszünetről fog tárgyalni a damaszkuszi kormány és a szíriai ellenzék Genfben, de ez nem vonatkozik a terrorszervezetekre, tehát az Iszlám Államra és az an-Nuszra Frontra. A felek nem tárgyalnak közvetlenül egymással.


Steffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a béketárgyalásokról elmondta, az a feltétel, hogy valódi tűzszünet legyen, ne csak helyi jellegű.

A tárgyalások hétfőn kezdődtek volna, de nem volt egyetértés a tárgyalóküldöttségek összetételében, ezért módosítani kellett az időpontot. A tervek szerint mintegy hat hónapig tart majd a folyamat, amelynek során a felek a kezdetekben nem tárgyalnak közvetlenül egymással.

Az első szakasz 2-3 hétig tarthat, ennek során a tűzszünetre koncentrálnak majd, valamint arra, hogy miként lehetne megállítani az Iszlám Állam előretörését, illetve fokozni a humanitárius segítségnyújtást.

Nehézséget jelenthet, hogy a török külügyminiszter szerint veszélyes lesz, ha kurd erők is részt vesznek az ENSZ égisze alatt zajló tárgyalásokon, mert az maga után vonná a kudarcot. Törökország terroristának minősíti a szíriai kurd erőket, amelyeket azzal vádolt meg, hogy együttműködnek a Törökországban betiltott kurd felkelőkkel.

Az öt éve tartó szíriai polgárháború lezárása érdekében az elmúlt években már két tárgyalási sorozatot is tartottak Genfben, de egyik sem vezetett eredményre.