Pénteken döntenek az osztrákok a kerítésről

-

Amit ők természetesen nem kerítésnek neveznek, hanem műszaki akadályról.


Csak részmegállapodással zárult a a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) megbeszélése, ahol döntöttek egy új „határügyintézés” bevezetéséről. Ettől azt remélik, kezelni tudják a helyzetet a stájerországi Spielfeld határátkelőhelyénél, ahol menekültek ezrei kelnek át Szlovéniából ellenőrizetlenül. Úgy döntöttek, ott majd ellenőrzik a migránsokat, a menedékkérelemre jogosulatlan balkániakat azonnal visszaküldik Szlovéniába.

Konrad Kogler, a belügyminisztérium közbiztonságért felelős főigazgatója azt mondta, biztosítani akarják a szabályozott határügyintézést és az ausztriai beutazás lehetőségét, emiatt le fogják zárni a határátkelőnek legalább az autópálya és a vasútvonal közti részét.

A kerítésről is szerdán kellett volna dönteni, de ezt elhalasztották, a két koalíciós párt között ugyanis hevesek a viták. A határellenőrző ponttól jobbra és balra épülne kerítés, hogy ne lehessen kikerülni az ellenőrzést - mondta Othmar Commenda vezérkari főnök. Még több lehetőséget vizsgálnak. Ujjlenyomatot viszont nem vennének minden menekülttől, erre ugyanis az osztrákok szerint csak az unió külső határain van szükség, vagy ha valaki menedékkérelmet nyújt be.